ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ В УМОВАХ НУШ - Шевчук, Ірина Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розкрито особливості підготовки майбутніх учителів початкової школи до застосування інформаційних технологій на уроках математики в умовах НУШ.Основним мотивом, що входить до структури готовності вчителя до реалізації інформаційних технологій, є інтерес до навчання дітей з використанням цих технологій як важливого дидактичного засобу. Як структурні компоненти цієї готовності виступає його спеціальні та методичні знання, вміння та навички ефективного застосування інформаційних технологій як дидактичного інструменту своєї професійної діяльності. Інформаційні технології дозволяють вчителю урізноманітнити матеріал на всіх етапах уроку математики, підвищити мотивацію учнів, їх зацікавленість, сприяти більш міцному засвоєнню знань. Формування готовності майбутнього вчителя початкових класів до використання інформаційних технологій на уроках математики здійснюється поетапно: підготовчий – на цьому етапі формується первинний інтерес до інформатики як галузі наукового знання та предмета професійної діяльності вчителя початкових класів; визначальним є створення мотивації до використання інформаційних технологій в початковій школі та реалізація наявних (вихідних) компетентностей у процесі професійної педагогічної підготовки; початковий, який передбачає подальше поглиблення інтересу до інформаційних технологій та формування спеціальних знань і умінь майбутнього вчителя початкових класів у цьому напрямку його професійної діяльності. На цьому етапі необхідним є набуття досвіду вирішення професійних завдань вчителя початкової школи за допомогою інформаційних технологій на основі загальнопрофесійного змісту; основний – на цьому етапі відбувається вдосконалення досвіду вирішення професійних завдань вчителя початкової школи з допомогою інформаційних технологій під час вивчення математики.Перспективи подальших наукових пошуків убачаємо в обґрунтуванні педагогічних умов, які сприяють успішному формування готовності майбутніх учителів початкової школи до застосування інформаційних технологій на уроках математики.