ПРОЦЕС ІНТЕРПРЕТАЦІЇ ПІСЕННОГО ФОЛЬКЛОРУ, ЯК АТРИБУТА ДУХОВНОЇ КУЛЬТУРИ У ПЕДАГОГІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - Косінська, Наталя Леонідівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті аналізується процес інтерпретації пісенного фольклору, як атрибута духовної культури у педагогічній діяльності майбутніх вчителів музики. З цією метою вивчені основні концепції музичної та пісенної інтерпретації, які представлені у науково-педагогічних дослідженнях ряду вчених. В статті було зроблено спробу простежити взаємозв’язок між методологією сучасної теорії пісенного фольклору (культурологічні теорії, теорія мовної полісистеми та ін.) й вмінням перенесення способів музичного спілкування у сферу педагогічної практики. Актуальність поставленої проблеми підтверджується ще тим, що особистісна система духовних цінностей майбутнього вчителя музики значною мірою впливає на загальнокультурологічний аспект розвитку особистості у широкому діапазоні художніх цінностей пісенного фольклору. Таким чином, використання пісенного фольклору у педагогічній діяльності має багато позитивних наслідків. Перш за все, це сприяє розвитку культури мовлення учнів. Використання народних пісень допомагає дітям навчитися висловлювати свої думки та почуття за допомогою музики, роблячи їхнє мовлення емоційним і красномовним. Крім того, використання пісенного фольклору допомагає дітям розвивати світоглядну позицію. Учні можуть за допомогою пісень вивчати народні традиції, історію та культуру свого народу. Це сприяє формуванню їхньої ідентичності та розумінню важливості збереження національних цінностей. Вчитель музичного мистецтва має використовувати яскраві та глибоко народні джерела, щоб досягти вершин образності і краси в інтерпретації пісенного фольклору. Важливим аспектом дослідження є розуміння ролі та значення пісні в культурному контексті. Пісня відображає народну культуру, традиції і цінності, тому її правильна інтерпретація є ключовою для збереження народної спадщини. Подальші дослідження проблеми інтерпретації пісенного фольклору мають великий потенціал для розширення нашого розуміння та збереження народної спадщини. Вони можуть розкрити нові аспекти і підходи до інтерпретації та виконання пісні.