ПРАВОВИХОВНА РОБОТА ЗІ ЗДОБУВАЧАМИ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ: АСПЕКТИ ЗМІСТОВОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ - Махновець, Володимир Григорович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Сучасний вектор розвитку українського суспільства, спричинений війною з росією, світовою глобалізацією, спрямовує ціннісні орієнтири на збереження української державності через подолання правового нігілізму, формування високої правової культури, активної, свідомої громадянської позиції кожної людини, що, вочевидь, актуалізує необхідність правової освіти, правового виховання, правовиховної роботи зі здобувачами освіти. У статті проаналізовано деякі аспекти змістової характеристики правовиховної роботи зі здобувачами початкової освіти, представлені у науковому дискурсі. Актуалізовано необхідність правової освіти, правового виховання, правовиховної роботи зі здобувачами освіти у площині сучасного вектору розвитку українського суспільства. Опрацьовано основні дефініції, що поглиблюють змістові характеристики феномену «правовиховна робота»: «право», «правове виховання», «правова робота». З’ясовано, що поняття «правове виховання» характеризується вченими у широкому і вузькому контекстах. Предсталено наукові позиції щодо сутності, змісту правового виховання, завдань, які повинні вирішуватися у процесі правового виховання здобувачів освіти. Уточнено співвіднесеність змісту понять «правове виховання», «правова робота», «правовиховна робота». Узагальнено, що правовиховна робота є одночасно засобом і напрямом, невід’ємною складовою правової діяльності. Запропоновано авторське трактування поняття «правовиховна робота» як системи заходів, зорієнтованих на використання необхідних психолого-педагогічних, правових та спеціальних знань, умінь і навичок, що дозволить сформувати в здобувачів початкової освіти високий рівень правової свідомості, виробити у них навички і звички правомірної поведінки.Перспективами подальших наукових пошуків уважаємо розкриття cтану підготовки майбутнього вчителя до організації правовиховної роботи зі здобувачами початкової освіти.