ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПРОЄКТНОЇ КУЛЬТУРИ ПРИ ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ - Савченко, Лариса Олексіївна; Саф’ян, Карина Юріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Реформування системи освіти України в контексті соціальних перетворень зумовлює необхідність її вдосконалення, наближення до рівнів світових освітніх стандартів. Реформа освіти потребує кваліфікованих кадрів нової генерації для освітньої діяльності. У зв’язку з цим педагоги і психологи все помітніше усвідомлюють гостру потребу у створенні та використанні особистісно-орієнтованих педагогічних технологій, до яких відносять і проектну технологію. Культура, програмує всі види людської діяльності. Тому є культура праці, побуту, економічна, художня, політична, сімейна, педагогічна культура і т.д. Однією з різновидів є проєктна культура, але вона ще не достатньо розкрита у практичній діяльності майбутніх фахівців. Досить важливим в процесі ігрового проєктування є взаємодія викладача та студентів, що працюють у проектних групах. Ця співпраця є вагомою на кожному з етапів проєктування. Як викладач, так і студенти в ході процесу проєктування набувають навичок культури спілкування, взаємоповаги, пошуку та відбору інформації, критичного мислення, аналізу ситуацій, прийняття альтернативних рішень тощо. Значним у використанні ігрового проєктування є вміння вчителя організовувати спільну діяльність з учнями. Формування проєктної культури у майбутніх фахівців буде більш ефективним за умов впровадження ігрового проєктування. яке ми застосували при проведені педагогічної студії «Персональна іміджелогія», визначаємо як особистісно орієнтовану активну дидактичну технологію, яка полягає у створенні студентами ігрового проєкту під керівництвом викладача відповідно до основних його етапів з метою ефективної підготовки до інноваційної діяльності та розвитку творчих здібностей особистості. Під проєктною культурою майбутнього фахівця будемо розуміти складне динамічне утворення, що передбачає наявність системи професійно значущих знань, умінь і навичок (психолого-педагогічних, професійних, методичних), набутого досвіду й особистісних якостей (інтелігентності, ерудиції, гуманних рис характеру), які в сукупності забезпечують його ефективну взаємодію з учнями, професійний та особистісний саморозвиток. Подальшу свою роботу вбачаємо у розробці ігрових проєктів для фахових дисциплін з технологічної освіти.