УПРАВЛІННЯ ПЕДАГОГІЧНОЮ ДІАГНОСТИКОЮ ЯКОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНЬОГО ФАХІВЦЯ ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ ПРОЄКТНОЇ КУЛЬТУРИ - Савченко, Лариса Олексіївна; Саф’ян, Карина Юріївна; Тараненко, Тетяна Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Якісна освіта розглядається сьогодні як один з індикаторів високої якості життя, інструмент соціальної та культурної злагоди. Педагогічна діагностика як система методів і засобів створює основу для виявлення труднощів у роботі, дозволяє визначити  сильні чи слабкі сторони педагогічної діяльності, накреслити оптимальні шляхи подальшого розвитку творчих здібностей  студентів. Управління вищими навчальними закладами, як проблема підвищення якості освіти, не знайшло належного наукового обґрунтування  на засадах  впровадження діагностичних методик. У наш час проєктна діяльність все більше привертає увагу вітчизняних педагогів, як одна із активних форм розвитку пізнавальних, творчих навичок учнів, умінь самостійно конструювати свої знання, орієнтуватися в інформаційному просторі, практично мислити. На заняттях з дисциплін: «Професійна педагогіка», «Методика професійної освіти», «Теорія і методика проєктної діяльності» використовуємо конкретні ситуації, які проєктують ситуації реального навчально-виховного процесу в закладах освіти. Запропоновані проєкти відображають  педагогічний процес.  Варто наголосити, що виконання завдань за методом проєктів передбачає два результати: зовнішній – той, який можна побачити, усвідомити, застосувати на практиці, щоб перевірити його функціональність тощо, та внутрішній – досвід діяльності, – який стане безцінним надбанням студента, об’єднавши знання, уміння, компетенції і цінності. За підсумками експериментальної роботи нами зафіксовано позитивну динаміку характеру пізнавального інтересу в усіх експериментальних групах.Проєктна культура майбутнього фахівця це складне динамічне утворення, що передбачає наявність системи професійно значущих знань, умінь і навичок (психолого-педагогічних, професійних, методичних), набутого досвіду й особистісних якостей (інтелігентності, ерудиції, гуманних рис характеру), які в сукупності забезпечують його ефективну взаємодію з учнями, професійний та особистісний саморозвиток.