ПРОЄКТНА КУЛЬТУРА МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ: ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ РЕСУРСІВ - Бахмат, Наталія Валеріївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Сучасний стан цифровізації, стрімке зростання обсягів інформації, потреба розвитку економіки висуває високі вимоги до педагогів закладів освіти України, які наразі займаються підготовкою молоді до діяльності в післявоєнний період. У статті описано потребу розвитку проєктної культури майбутніх педагогів в умовах розширення функціонального ряду та цифрового інструментарію, зокрема електронних ресурсів, їх діяльності, що зумовлено необхідністю реформування суспільства та, відповідно, освіти в нашій державі. Зазначено, що здатність майбутнього педагога до проєктної діяльності значною мірою визначається рівнем його проєктної культури: вмінням створювати, відбирати та використовувати інноваційні засоби навчання, реалізовувати інноваційні методики. Описано результати аналітичного огляду зарубіжного досвіду з метою вдосконалення проєктних ідей у закладах вищої освіти. Показано, що використання ЕОР у підвищенні рівня проєктної культури майбутніх педагогів дає їм сучасні інструменти та формує мотивацію, що є необхідним для створення унікальних, цікавих занять. В освітніх Інтернет-середовищах сьогодні накопичено великі бази ЕОР, які є у відкритому доступі та рекомендовані до використання у підготовці майбутніх педагогів у ЗВО та для використання педагогами-практиками в ЗО (Inquiry Based Learning Activities for Teachers – бібліотека ЕОР пропонує різні типи як проєкти; математичний проєкт «Дизайн саду» (Design-a-Garden); база ЕОР «Teach Peace Now» – «Thoughts, ideas, and support for parents, teachers, and peace educators» із реалізації покрокового проєктування).Показано, що організація навчання в процесі проєктної діяльності активно розвиває вміння застосовувати знання для вирішення практичних, життєво важливих завдань як складника проєктної культури. Розглянуто проєктні методи навчання та окреслено умови розвитку проєктної культури майбутнього педагога.Результати авторського дослідження підтвердили, що використання ПТ сприяє формуванню проєктної культури майбутніх педагогів, необхідної для успішної діяльності в цифровому світі та відповідає вимогам сучасного цифрового освітнього середовища, що неперервно формується та розвивається в системі освіти України.