ІСТОРИЧНІ ЕТАПИ РОЗВИТКУ СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ (ХХ – ПЕРША ПОЛОВИНА ХХІ СТ.) - Кочубей, Тетяна Дмитрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
у статті автор розглядає історичні етапи розвитку соціокультурної діяльності в Україні (ХХ-перша половина ХХІ ст.). З початку XIX століття до наших днів в українській педагогічній традиції розвивалася теорія соціокультурної діяльності через наступні концепції: позашкільна освіта, політико-освітня робота, клубна діяльність, культурно-освітня діяльність, культурно-розважальна діяльність та соціокультурна діяльність. У період 1900-1915 рр. психолого-педагогічні дослідження були спрямовані на  пошук типологічних характеристик проблеми організації виховної діяльності у позашкільному середовищі і специфіка їх визначалася тим, що ще цілком не зрозумілими були предметні межі позашкільної виховної роботи. Становлення нової якості виховної роботи у соціокультурній сфері, а саме формування політико-освітньої спрямованості теорії та практики позашкільної педагогіки фактично зайняло тимчасовий відрізок з кінця 1919 року до середини 1920-х років, коли термін «позашкільна освіта» був повсюдно замінений терміном «політико-освітня робота», яка стає наступним етапом історії розвитку педагогічної та дозвіллєвої діяльності та проголошується засобом соціалізації особистості на основі ідей комунізму.Другий етап становлення та розвитку соціокультурної діяльності припадає на 1930-ті роки і триває до середини 1970-х років і в цей час з’являються нові терміни «клубна робота» та «культурно-освітня робота». У період відновлення народного господарства (1945–1953 рр.). відбувається реформування політико-освітньої роботи, яка була виділена із системи освіти в самостійну сферу і отримала назву «культурно-освітня робота».Наступні етапи в розвитку соціокультурної діяльності – культурно-освітня робота під час «розвинутого соціалізму» (1965–1985 рр.). та культурно-освітня робота під час перебудови (1985–1991 рр.).Із здобуттям Україною незалежності настає етап соціокультурної діяльності в умовах додаткової освіти (1991–2014 рр.).