ФОРМУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У КУРСАНТІВ ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Литвин, Андрій Володимирович; Чечуй, Олександр Вікторович; Матюх, Юрій Володимирович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Основні тенденції реформування вищої військової освіти в Україні  спрямовані на підвищення якості військової освіти, її відповідності сучасним вимогам та стандартам НАТО, а також на забезпечення Збройних Сил України висококваліфікованими офіцерськими кадрами. В статті розглянуто особливості формування технічних компетентностей у курсантів вищих військових навчальних закладів України на прикладі освітньо-професійних програм спеціальності «172 Електронні комунікації та радіотехніка». Розглянута актуальність компетентнісного підходу в сучасній військовій освіті. Визначено, що перехід до компетентнісної парадигми є ключовою тенденцією реформування системи військової освіти в Україні. Реалізація компетентнісного підходу дозволяє забезпечити практичну спрямованість військової освіти, підготовку офіцерів, здатних ефективно виконувати професійні завдання в сучасних умовах.Зазначена структура та зміст технічних компетентностей курсантів за даною спеціальністю, що включають експлуатацію та обслуговування військової техніки, застосування сучасних ІКТ, володіння приладами і обладнанням, технічне проектування та конструювання, використання методів технічного аналізу. Виділені основні етапи формування технічних компетентностей курсантів, а саме теоретична підготовка, набуття практичних умінь, розвиток дослідницьких компетентностей, інтеграція теорії та практики, застосування отриманих компетентностей. Окрему увагу приділено особливості використання практико-орієнтованих, інтерактивних методів навчання, симуляційного обладнання, віртуальних тренажерів у процесі формування технічних компетентностей. Загалом, в статті комплексно проаналізовано підходи до формування технічних компетентностей майбутніх офіцерів технічних спеціальностей у вищих військових навчальних закладах. В даній публікації чітко окреслили основні технічні компетенції, які курсанти мають набути у процесі вивчення зазначених в статті дисциплін. Це важливо, адже саме ці базові знання та вміння стануть фундаментом для подальшого професійного розвитку майбутніх фахівців у галузі електронних комунікацій та радіотехніки. Дана тематика має перспективи подальших досліджень, спрямованих на розроблення моделей та методик формування технічних компетентностей курсантів, оцінювання їх рівня сформованості.