ДИСКУСІЯ ЯК ОДНА ІЗ СКЛАДОВИХ МЕТОДИКИ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНИХ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ МАЙБУТНІХ ДИСПЕТЧЕРІВ УПРАВЛІННЯ ПОВІТРЯНИМ РУХОМ - Тимченко, Світлана Василівна; Зеленська, Лілія Михайлівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Метою дослідження є визначення ролі дискусії в освітньому процесі, а саме у вивченні англійської мови професійного спрямування майбутніми диспетчерами управління повітряним рухом в авіаційному закладі вищої освіти для досягнення найвищого рівня іншомовних комунікативних умінь. У дослідженні охарактеризовано особливості дискусії та виокремлено завдання, на вирішення яких спрямований метод групового обговорення. Окреслено дві форми проведення групових дискусій, а саме: обговорення проблемних ситуацій і аналіз процесів міжособистісної взаємодії, які уможливлюють формування вербальних комунікативних умінь майбутніх диспетчерів управління повітряним рухом, та навичок говоріння й слухання, що є вкрай важливим, тому що англомовна підготовка авіаційних фахівців сфокусована саме на вдосконалення цих навичок.  У роботі розглянуто три групи навчальних дискусійних стратегій. Особлива увага приділена  "сталим стратегіям", які не є самостійними, а інтегровані з іншими стратегіями, що потребують певний час для їхньої підготовки. Наведено приклад однієї із "сталих стратегій", проаналізовано переваги використання та окреслено рекомендації для її проведення. Визначено шляхи для імплементації дискусій у навчальний процес, зокрема в методику формування іншомовних комунікативних умінь майбутніх диспетчерів управління повітряним рухом.Обумовлено правила, яких викладач має дотримуватись під час проведення дискусій на заняттях з англійської мови професійного спрямування, основне з яких – створення атмосфери довіри й взаємоповаги.Без сумніву, розглянутий у статті активний метод навчання, а саме дискусія, її переваги, уможливлюють інтерактивність майбутніх диспетчерів управління повітряним рухом та формування їхніх іншомовних комунікативних умінь.