СТАККАТО ПРОТИ ЛЕГАТО: ФЕНОМЕН МУЗИКАЛЬНОСТІ В ЄВРОПЕЙСЬКИХ ТАНЦЯХ - Бугаєць, Наталія Анатоліївна; Пінчук, Ольга Іванівна; Мукін, Владислав Сергійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті здійснено аналіз змісту феномену «музикальність» в мистецтвознавстві та психологічній науці. Розкрито сенс та особливості європейських бальних танців як одного з видів спортивних танців – особливого соціокультурного явища, що втілює в собі на інтеграційній засаді елементи спорту й танцювального мистецтва. З’ясовано історичні  витоки поняття «музикальність» в бальних танцях та висвітлено значення творчості Ж.-Б. Люллі у цьому аспекті. Виокремлено психологічні, художні, художньо-виконавстві та оцінне-критеріальні (суддівські) компоненти музикальності в європейських танцях. Проаналізовано виконавські аспекти втілення музично-інструментальних прийомів легато та стаккато в стандартних танцях. Розкрито поняття чотирьох потоків плинності руху – легато, в свінгових європейських танцях – Повільному вальсі, Повільному фокстроті, Квікстепі та Віденському вальсі. Висвітлено поняття «свінг» та виокремлено його види у загальному та сучасному розмінні. З’ясовано особливості танцю Танго як танцю без потоку (no-flow), як плоского (flat) танцю, який є стилістичним втілення музикального стаккато в стандартних танцях.