ВИКОРИСТАННЯ STEM ТЕХНОЛОГІЙ ТА ЗАСОБІВ НАВЧАННЯ У ПРОФЕСІЙНІЙ ОСВІТІ - Іваній, Ігор Володимирович; Мехед, Ольга Борисівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У роботі висвітлено основні аспекти використання STEM технологій та засобів навчання у професійній освіті. Основна увага приділена аналізу сучасних методик, що поєднують науку, технології, інженерію та математику (STEM), зокрема, у біологічній та медичній освіті. Застосування STEM технологій сприяє підвищенню рівня підготовки студентів, надаючи їм можливість здобувати практичні навички та інтегрувати теоретичні знання в реальних умовах. У статті також розглядаються інноваційні методи навчання, такі як використання віртуальних лабораторій, симуляцій, 3D-моделювання та інших інтерактивних інструментів, які роблять навчальний процес більш ефективним та цікавим.Метою дослідження є вивчення основних особливостей використання STEM засобів та технологій у закладах вищої освіти. Дослідження показують, що впровадження STEM технологій у освітній процес сприяє розвитку критичного мислення, здатності до вирішення складних завдань, а також підвищує мотивацію студентів до навчання. Висвітлено переваги та виклики використання таких технологій, а також надано рекомендації щодо їх впровадження в освітні програми. Результати дослідження підтверджують, що використання STEM технологій та засобів навчання є ефективним інструментом для підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі біології та медицини, що відповідають сучасним вимогам ринку праці. STEM технології забезпечують практичну підготовку студентів через використання віртуальних лабораторій, симуляцій та 3D-моделювання. Це дозволяє майбутнім фахівцям здобувати необхідні практичні навички у безпечному та контрольованому середовищі. Цифровізація освіти та використання інтерактивних платформ робить навчальний процес більш гнучким та адаптивним до індивідуальних потреб студентів. Це дозволяє враховувати різні стилі навчання та забезпечувати доступ до освітніх ресурсів у будь-який час та з будь-якого місця. Крім того, використання STEM технологій сприяє міждисциплінарному підходу до навчання, що є важливим у сучасному світі. Це підвищує здатність студентів працювати в команді та інтегрувати знання з різних наукових дисциплін для вирішення комплексних завдань. На основі отриманих результатів дослідження встановлено, що доцільне використання STEM технологій дозволяють досягти розвитку ключових напрямків університетської діяльності. Ці напрямки включають забезпечення якісної підготовки фахівців, розширення міжнародної освітньої та наукової діяльності, удосконалення системи підготовки та атестації наукових та науково-педагогічних кадрів, а також розвиток інноваційної сфери.