ЦИФРОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ: ПІДГОТОВКА ДО УРОКУ МАТЕМАТИКИ - Комар, Ольга Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Формування цифрової компетентності є одним із пріоритетних напрямків якісної підготовки майбутнього вчителя початкової школи. Вчителю початкових класів, відповідно до вимог сучасних освітніх стандартів, необхідно бути готовим до застосування у професійній діяльності інформаційно-цифрових технологій, зокрема, при вивченні математики. У статті розкрити особливості формування цифрової компетентності майбутніх учителів початкових класів в умовах закладу вищої освіти до застосування інформаційно-цифрові технології на уроках математики.З’ясовано, що цифрова компетентність майбутнього вчителя початкових класів передбачає здатність цілеспрямовано, самостійно і відповідально використовувати інформаційно-цифрові технології у своїй професійній діяльності, з урахуванням існуючих можливостей і обмежень, таких як: техніко-технологічні параметри інформаційно-цифрових технологій; завдання навчання і виховання (в рамках окремого освітнього закладу); професійно-особистісними особливостями самого вчителя.Виявлено, що формування готовності майбутнього вчителя початкових класів до використання інформаційно-цифрових технологій на уроках математики здійснюється поетапно, кожен із етапів має свої особливості.Встановлено, що одним із найбільш ефективних шляхів удосконалення цифрової компетентності майбутнього вчителя початкової школи є ознайомлення студентів з педагогічними програмними засобами, що використовуються в початковій школі. Важливим аспектом підготовки вчителя початкової школи до викладання математики є формування здатності аналізувати програмні засоби та відбирати найбільш ефективні. При відборі важливо враховувати наступні фактори: психологічний, педагогічний, методичний, організаційний.Перспективи подальших наукових пошуків убачаємо в обґрунтуванні педагогічних умов, які сприяють успішному формування цифрової компетентності майбутніх учителів початкової школи до застосування інформаційно-цифрові технології на уроках математики.