СИНЕРГЕТИЧНИЙ ПІДХІД В МУЗИЧНО-ТВОРЧІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ОСОБИСТОСТІ - Клепар, Марія Василівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Статтю присвячено актуальній проблемі синергетичного підходу в музично-творчій діяльності особистості, формуванню та розвитку почуття  прекрасного у ході музично-творчої діяльност особистості, вироблення умінь власноруч примножувати культурно-мистецьке надбання народу, у залученні до художньої самодіяльності відчуття і відтворення прекрасного у повсякденному житті.Проаналізовано мету, що конкретизується в основних завданнях, котрі при синергетичному підході інтегрують навчальні, виховні й розвиваючі аспекти: збагачення емоційно-естетичного досвіду, формування культури почуттів, розвиток загальних та художніх здібностей, художньо-образного мислення, універсальних якостей творчої особистості; виховання в учнів естетичного ставлення до дійсності та мистецтва, світоглядних уявлень і ціннісних художніх орієнтацій, розуміння учнями зв'язків музичного мистецтва з природним і предметним середовищем, життєдіяльністю людини, зокрема сучасною технікою, засобами масової інформації; виховання здатності сприймати та інтерпретувати музичні та художні твори, висловлювати особистісне ставлення до них, аргументуючи свої думки та оцінкиЗроблено висновок, що враховуючи сенергетичний підхід відбувається розширення і збагачення художньо-естетичного досвіду, опанування творчими вміннями та навичками в практичній діяльності, формування художньої компетентності – здатності керуватися набутими музичними , художніми знаннями та вміннями, готовність використовувати отриманий досвід у самостійній діяльності згідно з універсальними загальнолюдськими естетичними цінностями та власними духовно-світоглядними позиціями; формування системи знань та уявлень про сутність, види та жанри мистецтва, особливості художньо-образної мови мистецтв - музичного, візуального, хореографічного, театрального, екранного; виховання художніх інтересів, смаків, морально-естетичних ідеалів, потреб у художньо-творчій самореалізації та духовно-естетичному самовдосконаленні відповідно до індивідуальних можливостей та вікових етапів розвитку, формування навичок художньої самоосвіти та самовиховання.