ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНО-МОБІЛЬНОЇ ОСОБИСТОСТІ МАЙБУТНЬОГО ПЕДАГОГА ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ІННОВАЦІЙНИХ ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Маринченко, Євгеній Олегович; Маринченко, Інна Віталіївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Сучасний світ динамічно розвивається, висуваючи нові вимоги до освітнього процесу. У цій ситуації зростає роль інноваційних педагогічних технологій, які дозволяють ефективно готувати майбутніх фахівців, здатних відповідати викликам сьогодення. Це твердження стає особливо актуальним у контексті підготовки майбутніх педагогів професійного навчання, які поєднують у своїй роботі педагогічні та інженерні знання.Визначено та обгрунтовано значення та шляхи впровадження інноваційних педагогічних технологій у освітній процес підготовки майбутніх педагогів професійного навчання.Для досягнення поставленої мети було використано комплекс методів дослідження, включаючи теоретичний аналіз наукової літератури, педагогічне спостереження, анкетування, аналіз результатів педагогічної діяльності.У статті розкрито поняття «інноваційні педагогічні технології» та їх особливості. Автори акцентують увагу на важливості використання таких технологій у підготовці майбутніх педагогів професійного навчання, адже вони сприяють:- підвищенню мотивації та активності студентів у навчальному процесі;- розвитку їхніх творчих здібностей, критичного мислення та навичок самостійної роботи;- формуванню у них компетентностей, необхідних для успішної педагогічної діяльності.На прикладі підготовки майбутніх педагогів професійного навчання спеціальності 015.37 Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології) автори детально описують конкретні інноваційні педагогічні технології, які можуть бути ефективні.Застосування інноваційних педагогічних технологій у підготовці майбутніх педагогів професійного навчання є важливим фактором підвищення якості освіти та підготовки висококваліфікованих фахівців, здатних:підвищити кваліфікацію викладачів у галузі інноваційних педагогічних технологій;створити умови для їх впровадження у освітній процес, включаючи матеріально-технічне забезпечення та методичну підтримку;стимулювати активну участь студентів у розробці та апробації інноваційних педагогічних технологій.У статті розширено та доповнено теоретичні уявлення про роль інноваційних педагогічних технологій у підготовці майбутніх педагогів професійного навчання..Розроблені авторами рекомендації щодо впровадження інноваційних педагогічних технологій можуть бути корисними для викладачів закладів вищої освіти.