СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКИХ НАУКОВИХ ШКІЛ З ТЕОРІЇ І МЕТОДИКИ НАВЧАННЯ МАТЕМАТИКИ - Матяш, Ольга Іванівна; Ящук, Карина Ігорівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті здійснено огляд публікацій українських дослідників, щодо змісту поняття «наукова школа», зокрема сутності поняття «науково-педагогічна школа», розглянуто різні підходи щодо виокремлення ключових ознак, критеріїв наявності науково-педагогічної школи. Наукова школа є поняттям відносно поширеним в українському науковому просторі і вважається одним із важливих маркерів значущості колективів дослідників. Зауважено, що українські дослідники не вважають критерієм існування наукової школи віджповідну ухвалу вченої ради університету, затвердження положень про їх функціонування, процедури, які регламентують їх діяльність. Дослідники сходяться на тому, що справжні наукові школи не потребують жодної зовнішньої регламентації, успіх її діяльності цілком залежить від внутрішньої самоорганізації й потенціалу її лідера та її членів. Істотною ознакою науково-педагогічної школи є те, що вона одночасно реалізує функції ініціатора фундаментальних наукових ідей, їхнього поширення і захисту, а також підготовки вчених – кандидатів і докторів наук. Пояснено важливість збереження та примноження науково-педагогічних шкіл, вивчення й збереження методичної спадщини та прогресивних ідей українських дослідників з теорії і методики навчання математики. У статті заявлено про наявність в Україні низки науково-педагогічних шкіл з теорії та методики навчання математики: науково-педагогічна школа Зінаїди Іванівни Слєпкань, науково-педагогічна школа Василя Олександровича Швеця, науково-педагогічна школа Ніни Анатоліївни Тарасенкової, науково-педагогічна школа Світлани Олексіївни Скворцової та інші. На основі виокремлених критеріїв обґрунтовано активну діяльність науково-педагогічної школи Ніни Анатоліївни Тарасенкової за напрямом теорії і методики навчання математики. Наявність наукових шкіл свідчить про спроможність педагогічних університетів здійснювати фундаментальні дослідження. Зроблено висновок, що науково-педагогічна школа – це, зокрема, особлива наукова атмосфера, поява наукової ідеї із значною практичною цінністю, що є головним для створення науково-педагогічної школи. Кожній науково-педагогічній школі властива висока мотивація розвитку методичної науки.