ПРОФЕСІЙНЕ САМОВИЗНАЧЕННЯ ШКОЛЯРІВ: ПІДХОДИ ТА ОСВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ В УМОВАХ ПРОФІЛЬНОГО НАВЧАННЯ - Бербец, Віталій Васильович; Василевська, Тетяна Іванівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті проаналізовано різні наукові бачення та визначено сутність поняття «професійне самовизначення» та описано його основні характеристики, схарактеризовано мету, яка полягає в готовності особистості до самостійного і усвідомленого професійного розвитку. Також описано компоненти професійного самовизначення підлітка та розкрито об’єктивні фактори, які слід враховувати в організації процесу професійного самовизначення учнівської молоді. Крім того, нами досліджено процес використання освітніх технологій при організації профільного навчання, які дозволяють організувати навчальну діяльність в урочній та позаурочній діяльності, що спрямована на розвиток самостійності учнів у плануванні навчальної діяльності. Нами обґрунтовано, що технологія модульного навчання є сучасною системою організації навчального процесу, яка спрямована на підвищення ефективності і гнучкості навчання. Сутність цієї технології полягає в розподілі навчального матеріалу на модулі, кожен з яких має чітко визначені цілі та результати навчання. Особливістю такої технології є те, що при застосуванні освітньої технології модульного навчання використовується підхід типу «спіралі» і на кожному рівні загальної середньої освіти зміст такої технології відтворюється на якісно новому рівні. Окрім вищезазначеного у статті ми пропагуємо використовувати таку форму роботи, як професійно-трудові проби у навчальній та позаурочній діяльності, а також у неформальній та інформальній освіті. Зауважимо, що одним з ключових факторів професійного самовизначення підлітків є адаптація навчального процесу до індивідуальних потреб і можливостей учнів, що передбачає можливість вибору змісту предметів, які мають відношення до їхніх майбутніх професійних інтересів, а також гнучкість у навчальних планах. Крім того, у дослідженні нами виокремлено індикатори професійного самовизначення особистості: сформованість професійних інтересів, наявність конкретних планів щодо продовження навчання, бажання отримати якісну та затребувану освіту, орієнтація на професійну самореалізацію в майбутньому.