АКСІОЛОГІЧНІ ОРІЄНТИРИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ПЕДАГОГІВ-ХОРЕОГРАФІВ - Бідюк, Дмитро Євгенійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті обґрунтовано актуальність та доцільність посилення уваги до обґрунтування аксіологічних орієнтирів професійної підготовки педагогів-хореографів. Проаналізовано типологію сучасних цінностей та визначено пріоритетні для формування у процесі професійної підготовки педагогів-хореографів. Зазначено, що професійна підготовка педагогів-хореографів здійснюється за двома напрямами: мистецько-хореографічним (підготовка у сфері виконавського мистецтва, балетмейстерської, викладацької, методичної діяльності в галузі початкової, профільної, фахової передвищої мистецької освіти) та педагогічно-хореографічним (підготовка педагога-хореографа для організації навчання хореографії в закладах шкільної та позашкільної освіти). Досліджено наукові погляди вчених щодо визначення ціннісних орієнтирів, які закладаються у зміст та критерії якісної освіти, її вдосконалення в сучасних українських реаліях. Наголошено, що ціннісні орієнтації майбутнього педагога-хореографа – це внутрішній компонент його свідомості й самосвідомості, які формують перспективу професійної діяльності та модель поведінки. Запропоновано створення у закладах вищої освіти креативного освітнього простору на засадах педагогічної аксіології, що сприятиме формуванню багатогранної палітри когнітивних, поведінкових, світоглядних, емоційно-чуттєвих, мотиваційно-ціннісних компонентів професійної майстерності та творчості майбутніх педагогів-хореографів, а відтак цілісного духовного та професійного «Я» педагога-хореографа. Зроблено висновок, що аксіологічними орієнтирами формування змістового та процесуального складників професійної підготовки педагогів-хореографів слугує кластер пріоритетних загальнолюдських, особистісних, педагогічних та мистецьких цінностей.