ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ КРИВОЇ ЗАБУВАННЯ - Горідько, Наталія Михайлівна; Бабич, Марина Євгенівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Статтю присвячено дослідженню можливостей застосування сучасних методів навчання іноземної мови в закладах вищої освіти з метою поліпшення запам’ятовування та відтворення вивченої інформації. Досягнення відповідного рівня іншомовної компетенції тісно пов’язане зі швидким засвоєнням лексичного матеріалу професійного спрямування (термінологічного вокабуляру), що залежить від рівня розвитку психічних функцій студентів. Мета статті – обґрунтувати застосування сучасних технологій навчання іноземної мови із урахуванням особливостей пам’яті людини і залежності обсягу відтворюваної нової інформації від часу, що минув з моменту її отримання.Підґрунтям дослідження стали праці німецького психолога Германа Еббінгауза щодо закономірностей збереження обсягу інформації і часу, що минає після її отримання, та інтервалів повторення для зниження швидкості забування. Модель запам’ятовування, розроблена за методикою збереження інформації Еббінгауза, є більш ефективною, ніж моделі, побудовані на повторенні матеріалу один раз або відразу після вивчення інформації. Іншим фактором, що впливає на якість запам’ятовування, є осмисленість та усвідомлення студентами необхідності засвоєння матеріалу, що призводить до якіснішого та ефективнішого запам’ятовування. У статті розглянуто особливості застосування як традиційних технік (переказ, питання та відповіді, тестування), так і інноваційних методів, таких як створення асоціативних схем та мікронавчання для сприяння кращому запам’ятовуванню при інтервальному повторенні. Також наводяться приклади організації та етапи застосування цих технік. Особливу увагу приділено різним формам мікронавчання, зокрема інфографіці, гейміфікації, роботі з аудіо-та відеоматеріалами.У результаті дослідження встановлено можливості застосування сучасних технологій навчання іноземної мови, з урахуванням найкращих технік запам’ятовування. У перспективі планується проведення експериментальних досліджень для подальшого підтвердження залежності обсягу інформації, що запам’ятовується, від техніки інтервального повторення.