РОЗВИТОК ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ НАУКОВЦІВ ТА ВИКЛАДАЧІВ УНІВЕРСИТЕТІВ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПРОСТОРУ - Іванова, Світлана Миколаївна; Кільченко, Алла Віленівна; Новицька, Тетяна Леонідівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню проблеми розвитку цифрової компетентності науковців та викладачів університетів європейського простору. Роль педагога й науковця є критично важливою і не може бути замінена жодною технологією, тому підвищення цифрової компетентності освітян має бути пріоритетом. Зміни в освіті, які відбулися за останні роки, підтверджують необхідність мати технічні ресурси, кваліфікованих викладачів та постійний розвиток їх цифрової компетентності. Метою статті є аналіз розвитку цифрової компетентності науковців та викладачів університетів європейського простору. Європейська Рамка цифрової компетентності освітян European Framework for the Digital Competence of Educators (DigCompEdu), яка визначила 22 складники компетенції, розподілені за шістьма областями, орієнтована на педагогів усіх рівнів освіти. DigCompEdu – це науково обґрунтований документ, що забезпечує загальну систему відліку для підтримки розвитку цифрової компетентності освітян в Європі. У роботі розглянуто нову гібридну освітню модель, що поєднує особисте навчання з онлайн-освітою. Поява цифрового суспільства та нові виклики після пандемії поставили цю модель на передову лінію аналізу цифрових можливостей педагога, які відіграють провідну роль. Всесвітній економічний форум World Economic Forum-2024 (WEF 2024) у своєму Звіті про глобальні ризики Global Risks Report нагадав, що попереджав про брак навичок для майбутньої роботи, особливо цифрової компетентності. Європейський Союз встановив Цифровий порядок денний, прогнозуючи, що 90% робочих місць потребуватимуть базових навичок у сфері інформаційно-комунікаційних технологій. Розглянуто підхід, відомий як навчання, орієнтоване на студента – Student-Centered Learning, який заохочує студентів брати на себе більше відповідальності за своє навчання, а також чотири основні характеристики моделі навчання, що значною мірою спирається на впевненість у професійній ролі педагогів та спрямована на задоволення потреб кожного студента. Висвітлено мету ухвалення Європейським Союзом Плану дій цифрової освіти (2021-2027) (Digital Education Action Plan), спрямованого на сприяння створенню високоефективної цифрової освітньої екосистеми. Зроблено висновок, що цифрову компетентність науковців та викладачів університетів потрібно розвивати постійно та цілеспрямовано протягом всієї професійної діяльності.