МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ ДІТЕЙ З КОМПЛЕКСНИМИ ПОРУШЕННЯМИ РОЗВИТКУ - Качуровська, Оксана Борисівна; Сілявіна, Юлія Сергіївна; Звєкова, Вікторія Корніївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті обґрунтовано актуальність психолого-педагогічного супроводу дітей із комплексними порушеннями розвитку, акцентується увага на ефективних підходах до діагностики та підтримки таких дітей. Психолого-педагогічний супровід вважається ключовим елементом, що забезпечує якісну допомогу та адаптацію дітей у навчальному процесі і соціальному середовищі. Основна увага приділяється розробці ефективних підходів до діагностики та супроводу дітей, що мають складну структуру дефекту, а також аналізу сучасних методів інтеграції таких дітей у навчальний процес. Розглянуто необхідність диференційованої діагностики для оцінки індивідуальних особливостей розвитку дитини, визначення її сильних та слабких сторін, що є ключовим для побудови індивідуальних програм навчання і розвитку. Підкреслена важливість комплексного підходу, який включає участь мультидисциплінарної команди фахівців – психологів, педагогів, логопедів, дефектологів та інших спеціалістів, що працюють з дітьми з особливими освітніми потребами. Окрему увагу приділено сучасним технологіям та моделям психолого-педагогічного супроводу, що спрямовані на оптимізацію навчального процесу та соціальної інтеграції дітей з особливими освітніми потребами. Автори акцентують на важливості своєчасного та професійного втручання, яке сприяє зняттю або послабленню специфічних ускладнень розвитку, а також запобіганню їх виникненню в майбутньому.Авторами, визначено, що супровід дітей із складною структурою дефекту має включати комплексний аналіз індивідуальних особливостей розвитку, що допомагає виявити як сильні, так і слабкі сторони дитини. Це передбачає створення індивідуальних програм навчання і розвитку, враховуючи специфіку порушень, а також забезпечення корекційних і підтримуючих заходів. Важливість такого підходу полягає у персоналізації навчального процесу, що допомагає оптимально врахувати потреби кожної дитини. У статті науковцями підкреслено, що психолого-педагогічний супровід має бути реалізований за участі мультидисциплінарних команд, включаючи психологів, педагогів, логопедів, дефектологів та інших фахівців. Психолого-педагогічний супровід також включає в себе постійний моніторинг і корекцію навчального плану, що дозволяє оперативно реагувати на зміни в розвитку дитини і адаптувати методи навчання відповідно до її потреб. Стаття завершується обговоренням перспектив подальших досліджень у сфері психолого-педагогічного супроводу дітей із комплексними порушеннями розвитку, наголошуючи на необхідності інтеграції теоретичних знань і практичних навичок для забезпечення максимального розвитку потенціалу таких дітей і їх успішної соціалізації.