ПРОЕКЦІЇ, ЯК ЗАСІБ РОЗРАХУНКУ ПЛОЩІ ПОВНОЇ ПОВЕРХНІ ПРОСТОРОВОЇ ФІГУРИ - Мукосєєнко, Ольга Анатоліївна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
В статті на прикладі положень навчальної програми з математики (алгебра і початки аналізу та геометрія) для учнів 10-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів доведена необхідність забезпечення практичної спрямованості навчання математики та встановлення міжпредметних звʼязків з іншими предметами.Метою статті є виявлення міжпредметних звʼязків елементарної математики з курсом за вибором «Креслення»; аналіз методики вивчення теми «Проекції просторових фігур» в українських та латвійських школах; доведення доцільності вивчення теми «Проекції просторових фігур» на уроках математики в українських школах і більш повного вивчення цієї теми в початкових класах латвійських шкіл.Приведена задача з підготовки до латвійської олімпіади Uzdevumi.lv для учнів шостих класів латвійських шкіл. В задачі наведена просторова фігура, яка складається з паралелепіпедів. В свою чергу, всі паралелепіпеди складаються з однакових кубів. Необхідно обчислити площу повної поверхні складної фігури.Наведений спосіб розвʼязання авторів задачі за допомогою розбивки на окремі паралелепіпеди та авторський евристичний спосіб розвʼязання задачі за допомогою проекцій (виглядів) спереду, зверху та зліва. На прикладах задач зі схожими фігурами показано, що відповіді, отримані обома способами, співпадають.Наведена задача з українського підручника з геометрії профільного рівня для учнів 11 класів закладів загальної середньої освіти на обчислення площі поверхні складної деталі; приведено два способи розвʼязання: за допомогою розбивки на окремі паралелепіпеди та за допомогою проекцій.Виявлено математичні онлайн-ігри математичного ресурсу matific, які навчають правильно виявляти види простих і складених математичних просторових фігур.