СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА ІНФОРМАТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ В АСПЕКТІ ОСОБИСТІСНО-ОРІЄНТОВАНОГО ПІДХОДУ - Назаревич, Володимир Cергійович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті розкрито сутність та структуру інформатичної компетентності майбутніх учителів фізичної культури в аспекті особистісно-орієнтованого підходу. Визначено етапи її становлення − від основ комп’ютерної грамотності до оволодіння найскладнішими сучасними інформаційними технологіями та готовністю творчо застосувати їх для вирішення професійних завдань, що дозволяє проектувати та ефективно реалізовувати індивідуальні освітні траєкторії різних освітніх цілей. Подано визначення поняття «інформатична компетентність» як інтегративне, динамічне утворення особистості, що змінюється у часі, у процесі навчання здобувачів та їх початкового професійного становлення. Розкрито можливості інформаційних технологій як сучасної архітектури навчання для реалізації особистісно-орієнтованого підходу до організації освітнього процесу (формування на основі принципів особистісно-орієнтованого підходу електронних курсів, індивідуальних та групових завдань, побудова системи діагностики, варіативних складових змісту освіти та видів навчально-пізнавальної діяльності кожному з рівнів інформатичної компетентності). Доведено, що особливу значимість у процесі поетапного формування інформатичної компетентності має: врахування індивідуальних особливостей здобувача та сприяння його розвитку; створення ситуацій успіху; формування та збагачення суб᾿єктного досвіду; можливості вибору мети, змісту та форм організації освітнього процесу; розвиток індивідуальної та колективної творчої діяльності; створення умов для внутрішньої мотивації. Визначено компоненти інформатичної компетентності майбутнього вчителя фізичної культури та їх показники: когнітивно-змістовний компонент характеризує наявність у здобувачів цілісних знань про інформаційне середовище, що забезпечують досвід інформаційної діяльності, визначає систему конкретно-практичних умінь та навичок; соціально-комунікативний компонент включає принципи та правила поведінки особистості в інформаційних і комунікативних системах в умовах взаємодії людини, комп᾿ютера та інформаційного середовища; ціннісно-мотиваційний компонент − поєднує власні позиції та установки здобувача, ціннісне ставлення до об᾿єктів та явищ тощо. Визначено рівні інформатичної компетентності: базовий, професійно-моделюючий, творчо-пошуковий.