ІСТОРИЧНИЙ ДОСВІД – СЬОГОДЕННЮ: ПОСІБНИК З ВОЛЬОВОЇ ГІМНАСТИКИ ОЛЕКСАНДРА АНОХІНА (1882‒1920) - Черпак, Юрій Васильович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті актуалізовано ідеї та практичні рекомендації (методику) посібника «Нова система. Психо-фізіологічні рухи» (1909 ‒ 1930 з 16 перевиданнями) Олександра Анохіна (1882 ‒ 1920), київського лікаря і педагога, першого в місті сертифікованого викладача гімнастики і легкої атлетики, активного поширювача ідей про здоровий спосіб життя. Провідна ідея його посібника сприяння розвитку природних фізичних кондицій молоді та формування в неї вольових якостей на основі вправ, які автор назвав психофізіологічні вправи. Аргументовано, що у пошуку доцільних форм роботи в сучасній освітній галузі, ефективних у теперішніх воєнних умовах, стане в нагоді педагогічний досвід цього київського просвітянина-ентузіаста, лікаря, педагога, непересічного поширювача ідей про необхідність розвитку фізичної природи кожного громадянина такими засобами, які не потребують використання допоміжного спортивного знаряддя чи спеціально оснащених приміщень. Наголошено, що згадане у статті апелювання О.Анохіна до необхідності зміцнювати вольову сферу особи є запитаним у сьогоденні, особливо у контексті виховання дітей-патріотів, майбутніх захисників Батьківщини. Тому доцільно сприяти привчанню особи до свідомого керування не лише своїм тілом, а й своїми прагненнями, до відчуття окремих м’язів та їх груп як складників власного організму, якими можна керувати завдяки вольовим зусиллям, що зумовлює і формування сильного характеру.Висвітлено особливості формування самостійного чи групового гармонійного фізичного розвитку особи/осіб у поєднанні з формуванням її/їхньої вольової сфери, відображені у розробленій ним авторській методиці, що стимулює гартування характеру, волі, а це конче потрібно у реалізації військово-патріотичного виховання сучасної української молоді. Матеріали статті можуть стати в практичній нагоді не лише вчителям фізичної культури, а й тренерам спортивних шкіл, у корекційній та лікувально-профілактичній роботі, у здійсненні завдань військово-патріотичного виховання.