РОЗВИТОК ЦИФРОВОЇ КУЛЬТУРИ ОФІЦЕРІВ ОПЕРАТИВНОГО РІВНЯ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Шкуренко, Олексій Миколайович; Крикун, Вікторія Дмитрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Стаття присвячена питанням розвитку цифрової культури сучасних офіцерів Збройних Cил України, які навчаються у вищих військових навчальних закладах. Автори здійснили детальний аналіз сутності таких понять, як цифровізація та цифрова трансформація в різних контекстах професійної діяльності фахівців. Зазначене вище надало можливість зробити висновок, що ці поняття є взаємопов’язаними та лежать в основі ідеї цифрової трансформації ВВНЗ України. Автори окреслили чотири етапи становлення цифрової трансформації у військовій освіті, за якої на першому етапі ВВНЗ ухвалює рішення на активне впровадження цифрових технологій в освітній процес; на другому етапі здійснюється планування впровадження цифрових технологій та моделювання освітньо-інформаційного середовища ВВНЗ, а також він передбачає створення можливостей для розвитку цифрових компетентностей і цифрової культури офіцерів, наукового та науково-педагогічного складу ВВНЗ. На третьому етапі безпосередньо впроваджується змодельоване ОІС ВВНЗ. На четвертому етапі цифрова трансформація стає цінністю ВВНЗ, своєрідною стратегією, яка спрямована на переосмислення функціонування усіх суб’єктів навчання. Було виокремлено методологічні підходи до розвитку цифрової культури офіцерів оперативного рівня, які є взаємодоповнюючими: культурологічний, аксіологічний, суб’єктно-діяльнісний та середовищний підходи. Визначено також набір цінностей офіцера оперативного рівня в контексті розвитку його цифрової культури: прагнення до саморозвитку, здійснення інноваційної діяльності, прагнення до розвитку критичного мислення, етичність.