ГОТОВНІСТЬ СТУДЕНТІВ ДО ДІАГНОСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ЗМІСТ ТА СТРУКТУРА - Чувасов, Михайло Олегович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті на основі психолого-педагогічної літератури обґрунтовано актуальність формування готовності студентів до діагностичної діяльності, розглянуто структурні компоненти цього складного особистісного утворення: мотиваційно-установчий, когнітивно-процесуальний, моніторингово-інструментальний, аналітично-оцінний. Мотиваційно-установчий компонент готовності студентів до діагностичної діяльності передбачає формування стійкого інтересу, мотивації та установки на практичну діагностичну діяльність, потреби в самодіагностиці власних можливостей та здібностей як основи професійного становлення в педагогічній освітній сфері. Когнітивно-процесуальний компонент передбачає орієнтацію на опанування теоретичних основ діагностичної діяльності, розуміння ролі діагностики та самодіагностики в оптимізації професійної підготовки, її методологічних і методичних основ у набутті досвіду діагностичних дій шляхом опанування діагностичними процедурами, діагностичним інструментарієм і технологіями в практиці діагностування. Моніторингово-інструментальний компонент свідчить про здатність систематичного спостереження і контролю за процесом професійної підготовки та професійного становлення майбутніх педагогів, динамікою змини її продуктивності й рівнів прояву діагностичних здібностей, здатності регулювати хід спостереження, своєчасно виправляти недоліки, що виникають у процесі контролю як змістовому, так і в організаційному плані. Аналітично-оцінний компонент готовності до діагностичної діяльності передбачає аналіз зібраних даних, їх структуризацію, систематизацію, визначення на їх основі перспектив подальшого вдосконалення педагогічного процесу й оптимізації професійного становлення майбутніх педагогів, оцінку досягнутих результатів й порівняння з критеріями та показниками нормативного еталона.Механізм діагностики та самодіагностики є способом формування готовності до діагностичної діяльності за допомогою якого методологічні підходи, принципи та діагностичний інструментарій педагогічного дизайну забезпечують продуктивність цього процесу.