ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ВИКЛАДАННЯ В ТАНЦЮВАЛЬНІЙ ОСВІТІ - Федотова, Яна Петрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
Поряд з традиційними методами викладання танців необхідно розробляти та впроваджувати інноваційні методи і підходи, які відповідали б вимогам новітнього технологічного розвитку. Без застосування прогресивних, активних методів навчання, які базуються на методичних засадах, мистецтво танцю не матиме подальшого яскравого розквіту й розвитку.У статті розкрито роль інноваційних методів викладання в танцювальній освіті.У хореографії під методом розуміється сукупність способів прищеплення уміння виражати почуття інструментом танцю і прийомів пізнавальної діяльності. Щодо танцю – це методика досягнення точності виконання рухів. Школа танцю є системою виховання людського тіла на професійному рівні. Сучасні методики танцю базуються на досвіді попередніх поколінь, на тій теоретичній і практичній основі, яка дісталася з минулого досвіду. Однак, поряд із цим, в процесі еволюції і зміни поколінь танцювальна освіта збагачувався новими прийомами його викладання, різноманітністю теоретичних знань і практичного досвіду відомих педагогів балетмейстерів.Учені в галузі хореографії та хореографічної освіти наголошують на впровадженні інноваційних методів, сучасних технологій, як-от використання віртуальної реальності, використання аудіовізуальних та інтерактивних форматів, що є необхідним для вдосконалення підготовки здобувачів, зокрема набуття ними досвіду хореографічно-постановчої діяльності. Вони засвідчують багатофункціональність діяльності хореографа, як керівника, педагога, організатора, творця-постановника, які проявляються і реалізуються в різних формах і видах діяльності, зокрема й у створенні та постановці хореографічних композицій, плануванні та здійсненні репетиційного процесу, сценічного оформлення композицій тощо.Хореографічне мистецтво сприяє творчому самовираженню засобами пластично-рухового інтонування, дозволяє виразити власну індивідуальність через танець, сприяє гармонійному розвитку особистості, а також забезпечує арттерапевтичний ефект як здоров’язбережувальна технологія.Перспективи подальших наукових пошуків убачаємо в обґрунтуванні педагогічних умов, які сприяють успішному формування готовності хореографів до застосування інноваційних методів у професійній діяльності.