ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ УЧНІВ В ПРОФІЛЬНІЙ СЕРЕДНІЙ ШКОЛІ - Гриньова, Марина Вікторівна; Чичук, Антоніна Петрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті з’ясовано особливості управління навчальною діяльністю учнів в профільній середній школі. Важливим завданням керівника профільної середньої школи є рівномірний розподіл у педагогічному колективі громадських доручень, створення психологічного клімату, який би сприяв відповідальному ставленню педагогів до своєї роботи. Основні функції інформаційного забезпечення в управлінні школою полягають у наступному: задовольняти потреби учнів, учителів, коли інших структурних підрозділів у інформації, що необхідна для забезпечення взаємодії між усіма учасниками освітнього процесу; інформувати про стан освітнього процесу в школі, про забезпеченість засобами навчання, про рівень навчальних досягнень учнів, про професійну кваліфікацію вчителів; передавати учням, учителям, адміністрації школи дані і документи, що стосуються їхньої діяльності; систематично виявляти рівні розвитку інтелекту, емоційно-психічного і фізичного здоров’я, освітні потреби учнів; інформувати педагогічних працівників щодо партнерської взаємодії з батьками учнів. Всю інформацію, що надходить зовні і використовується в закладі освіти, можна поділити на зовнішню і внутрішню. Останнім часом усе більшої популярності набули так звані «хмарні технології», що застосовують в освітньому процесі та управлінській діяльності. Створення баз даних, єдиного інформаційного простору з питань виховної діяльності в окремому освітньому закладі дає змогу забезпечити доступ до хмарного сервісу всіх учасників виховного процесу (педагогів, батьків, учнів, громадськості), представників контролювальних установ. Завдяки впровадженню інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) полегшується взаємодія, забезпечується високоефективна підтримка зворотного зв’язку між класним керівником, батьками та адміністрацією освітнього закладу. Провідним вектором сучасних досліджень у сфері інформатизації освіти є пошук комплексних рішень, які дозволяють сформувати єдине інформаційне середовище освітнього закладу за допомогою інноваційних технологій з урахуванням тенденцій розвитку освіти.