ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ ФІЗИКИ І АСТРОНОМІЇ У КОЛЕДЖАХ НА ЗАСАДАХ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ПІДХОДУ - Бевз, Анна Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 1970)
У статті розглянуто та проаналізовано методи навчання адекватні характеру пізнавальної діяльності студентів інженерних коледжів. А саме пояснювально-ілюстративний та репродуктивний метод, метод проблемного навчання, частково-пошуковий та дослідницький методи. Пояснювально-ілюстративний метод використовується тоді, коли студенти здобувають знання, слухаючи розповідь, лекцію. Репродуктивний метод є доцільним, коли засвоєні поняття відтворюються на основі зразка або правила. Найбільш поширеним у навчанні фізики і астрономії є метод проблемного навчання. частково-пошуковий метод застосовується, коли студенти самостійно створюють проблему і дослідним шляхом виконують її, дослідницький метод доцільний у тих випадках, коли викладач ставить перед студентами задачу чи проблему у вигляді проекту, і ті вирішують її самостійно. Проте аналіз підручників з фізики та астрономії показав, що вказані методи мало пов’язані із змістом відповідних тем науки у підручниках. Тому в цьому зв’язку постає нова педагогічна проблема інтеграції таких знань.