ПРОФЕСІЙНО-ХОРЕОГРАФІЧНА ПІДГОТОВКА ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ НА ЗАСАДАХ ЗДОРОВ’ЯЗБЕРЕЖЕННЯ ЯК НАУКОВА ПРОБЛЕМА - Чжaн, Енсі (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2024)
У статті проаналізовано аспекти професійно-хореографічної підготовки здобувачів вищої освіти на засадах здоров’язбереження як наукової проблеми. У ракурсі здоров’язберігаючої парадигми особистісно орієнтованої освіти актуалізвано необхідність дослідження професійно-хореографічної складовї підготовки здобувачів вищої освіти, позаяк хореографія як синтетичний вид мистецтва має значні можливості для вирішення багатьох завдань здоров’язбереження здобувачів вищої освіти. Проаналізовано наукові розвідки, конструктивні в контексті дослідження, що репрезентують способи реалізації здоров’язбережувальної стратегії в процесі підготовки майбутніх педагогів, презентують можливості здоров’язбережувальних технологій в удосконаленні системи професійної підготовки майбутніх фахівців, репрезентують здоров’язберігаючий потенціал хореографічної діяльності. Згідно з визначеною метою уточнено розуміння сутності дефініцій понять «підготовка», «професійна підготовка», «хореографічна підготовка», «професійно-хореографічна підготовка». Зосереджено увагу на хореографічній підготовці як процесі навчання техніці рухів, що виховує культуру руху, вдосконалює фізичну підготовленість, розвиває пластику та музичність, сприяє всебічному розвитку розумових та хореографічних здібностей, формуванню світогляду, моралі і поведінки, а також готують їх до майбутньої професійної діяльності та соціокультурного життя на засадах здоров’язбереження. Узагальнено, що хореографія як ніяке інше мистецтво, має вагомі можливості для повноцінного вдосконалення людини, її гармонійного духовного, фізичного, художнього, ритмічного розвитку, музично-ритмічної координації рухів, зміцнення опорно-рухового апарату, виховання рухової культури, зокрема, засобами здоров’язбереження. Специфіка хореографічного мистецтва визначається його багатогранним впливом на людину, що спричинено самою природою танцю як синтетичного виду мистецтва.