ФАКТОРИ ЩО СПРИЧИНЯЮТЬ АНГЛОМОВНУ ПИСЕМНУ ТРИВОЖНІСТЬ - Пилипишина, Дар’я Ігорівна; Паламарчук, Альбіна Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
З прийняттям Закону про застосування англійської мови як однієї з міжнародних мов спілкування в Україні в червні 2024 року зросла важливість англійської мови у нашому житті. Відповідно до Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти особа, яка вивчає англійську мову повинна володіти чотирма видами мовної діяльності: рецептивна (аудіювання та читання), продуктивна (говоріння та писемне мовлення), інтерактивна (говоріння та писемне мовлення), а також медіативна (переклад та інтерпретування). У нашому дослідженні ми детально розглядаємо писемне мовлення, як продуктивний та інтерактивний вид мовної діяльності: визначаємо чинники, які перешкоджають розвитку писемного мовлення та на основі них розробляємо підхід до навчання писемного англомовного мовлення, який би полегшив процес оволодіння необхідними вміннями та навичками.У ході проведення дослідження шляхом опитування було визначено головні та другорядні чинники, які перешкоджають опануванню умінь та навичок англомовного писемного мовлення. Було встановлено, що студенти відчувають труднощі в оперуванні лексичними та граматичними структурами під час написання есе, не мають достатніх знань щодо структури та особливостей есе різних жанрів, а також години, які відводяться на вивчення англомовного писемного мовлення, є не достатніми. До другорядних чинників ми віднесли страх щодо оцінювання роботи викладачем та одногрупниками, а також брак ідей, які могли б бути використані в есе студента. Детально проаналізувавши відповіді студентів, ми розробили наступний підхід до навчання англомовного писемного мовлення: опанування лексичних та граматичних структур які відповідають темі есе, колективне обговорення ідей, які можуть бути використані у майбутньому есе, опанування особливостей кожного абзацу есе окремо один від одного, написання першого проєкту есе, який передбачає анонімний відгук викладача або студентів та внесення певних правок, фінальне есе.Зроблено висновок, що у студентів переважає когнітивний та соматичний тип тривоги під час вивчення англомовного писемного мовлення, а фактори, які спричиняють тривогу є когнітивними та соціолінгвістичними. Запропонований підхід до вивчення англомовного писемного мовлення є лише пропозицією та потребує випробування його на практиці, а також внесення можливих корективів.