НАВЧАЛЬНИЙ КУРС «ФОРТЕПІАНО» ЯК СКЛАДОВА ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТА-ВОКАЛІСТА - Ляшенко, Ольга Дмитрівна; Бутенко, Тетяна Максимівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті науково обґрунтовано освітнє значення та специфіку викладання фортепіано для студентів спеціальності «Сольний спів» в умовах університетської освіти. Охарактеризовано роль фортепіано як універсального інструмента, необхідного для проведення занять з вокально-виконавських, музично-теоретичних та методичних дисциплін. Визначено завдання фортепіанної підготовки студента-вокаліста та програмні вимоги для початкового етапу навчання у фортепіанному класі. Окреслено фахові компетентності, які мають бути сформовані у майбутніх естрадних і академічних співаків та викладачів сольного співу на заняттях з фортепіано. Проаналізовано структуру навчального матеріалу з фортепіано та зміст роботи студента-вокаліста над гамами, вправами, етюдами, фортепіанними творами різної форми та рівня складності. Обґрунтовано педагогічну доцільність засвоєння студентами-вокалістами у фортепіанному класі навичок роботи над професійно-орієнтованим матеріалом. Розкрито специфіку виконання на фортепіано вокальних вправ у різних тональностях (по нотах і на слух) та особливості співу вокальних вправ під власний акомпанемент. Визначено основні форми роботи студента над фортепіанним супроводом до вокалізів та нескладних вокальних творів. Наведено орієнтовний репертуар для опанування студентами-вокалістами у фортепіанному класі на початковому етапі навчання. Сформульовано висновки про те, що: 1) фортепіано є універсальним музичним інструментом, який застосовується у всіх видах фахової підготовки академічних та естрадних співаків; 2) фортепіанна підготовка студента-вокаліста в університеті має свою специфіку, яка, окрім засвоєння традиційного навчального матеріалу (гам, вправ, етюдів, фортепіанних творів), передбачає опанування навичок гри вокальних вправ та вміння підбирати на слух акомпанемент до них, виконання акомпанементу до вокалізів та нескладних вокальних творів; 3) володіння фортепіано є показником професійної мобільності та фахової компетентності сучасного вокаліста-виконавця та викладача сольного співу.