КОМПОНЕНТИ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ У НАСТІЛЬНОМУ ТЕНІСІ - Брояковський, Олександр Вікторович (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Рівень фізичної підготовленості є важливим компонентом здоров’я дітей та молоді. Водночас, низький рівень фізичної підготовленості і погіршення стану здоров’я учнів є актуальною проблемою сьогодення. Настільний теніс є одним із видів спорту, що складається з різних елементів, кожен з яких впливає на розвиток основних фізичних та психічних характеристик. У статті досліджено складові частини процесу фізичної підготовленості у настільному тенісі. У статті йдеться про основні компоненти фізичної підготовленості, що впливають на результативність у настільному тенісі. Проаналізовано значення швидкості, витривалості, сили, гнучкості та координації. Окрему увагу приділено розвитку реакції та динамічної рівноваги, яка є ключовими для ефективного виконання технічних і тактичних дій. Наведено методи тренування та рекомендації щодо підвищення рівня фізичної підготовленості гравців різного рівня.Метою статті є детальний аналіз сучасних засобів та методів фізичної підготовки у настільному тенісі, та її складових частин а також оцінка їхньої ефективності для визначення оптимальних підходів, що дозволяють досягати високих спортивних результатів.Основою для проведеного дослідження стали наукові праці, присвячені різним аспектам тренування пов’язаним з розвитком фізичних якостей, необхідних у настільному тенісі.У результаті дослідження встановлено, що оптимальними для спортсменів є ті тренувальні програми, які сприяють розвитку всіх компонентів фізичної піготовленості необхідних у настільному тенісі. Важливою особливістю настільного тенісу є те, що фізична підготовленість повинна розглядатися як невід’ємна частина всієї системи тренувань, від базової до спеціальної підготовки, від перехідного періоду підготовки, до підготовки до змагального періоду. Перспективи подальших досліджень вбачаємо у розкриті напрямів вдосконалення тренувального процесу юних тенісистів.