АКТУАЛЬНІ АСПЕКТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕРЕЖІ ЗАКЛАДІВ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ ТА ШВЕЦІЇ В КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ У СИСТЕМУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ КРАЇН ЄС - Мельник, Наталія Іванівна; Кімхаг Сундберг, Кія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті розглядаються важливі аспекти функціонування мережі закладів дошкільної освіти в Україні та Швеції в контексті інтеграції українських дітей у систему дошкільної освіти країн Європейського Союзу. Зокрема, визначено основні відмінності в правовому регулюванні, підходах до інклюзії, фінансуванні та методах навчання. Проаналізовано шведську модель дошкільної освіти як приклад для забезпечення рівного доступу до якісної освіти для всіх дітей, включаючи тих, хто був змушений залишити свої домівки через війну.Використовуючи методи порівняльного аналізу, емпіричні дослідження (інтерв’ю з педагогами, спостереження за освітнім процесом) та аналіз нормативних документів, виявлено, що інтеграція українських дітей в систему дошкільної освіти країн ЄС потребує вдосконалення інклюзивних підходів, розробки спеціалізованих програм підтримки та підготовки педагогів до роботи з дітьми, які пережили травматичний досвід.У результаті дослідження запропоновано низку рекомендацій щодо покращення системи дошкільної освіти в Україні, зокрема посилення правового регулювання, розширення інклюзивних практик і впровадження ігрових методів навчання, що дозволяють адаптувати освітній процес до потреб усіх дітей, у тому числі тих, які стали вимушеними переселенцями через війни.Порівняльний аналіз дошкільної освіти в Швеції та Україні, зокрема в контексті інтеграції українських переміщених дітей, відкриває численні шляхи для подальших наукових досліджень. Перспективними в цьому напрямі видаються аспекти, які сприяли б розумінню представлених в дослідженні проблем та покращити процес інтеграції дітей-переміщених осіб, а саме: дослідження інтеграції дітей-переміщених осіб, порівняльне дослідження програм підготовки педагогічних кадрів в сфері дошкільної освіти для інтеграції переміщених дітей, дослідження програм мовної підтримки, вивчення перспективності адаптації навчального плану для дітей-переміщених осіб з урахуванням шведського досвіду тощо.