ПРОФЕСІЙНІ ВИМОГИ ДО МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ В УКРАЇНІ - Молнар-Чатлош, Андрея Олександрівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено аналіз професійних вимог до майбутніх учителів початкових класів в Україні за період із 1991 по 2024 рр. Зазначено, що в умовах реформування національної освітньої системи вимоги до майбутніх учителів суттєво змінювалися, що було зумовлено адаптацією до європейських стандартів і відповідними національними реформами. Описано основні зміни, серед яких введення кредитної системи, ступеневої підготовки (бакалавр, магістр), а також акцент на мобільності здобувачів та викладачів. Проведено аналіз ключових концепцій та стандартів, що формують сучасні вимоги до майбутнього вчителя, зокрема Концепції Нової української школи та професійних стандартів. Констатовано ускладнення вимог з огляду на підвищення вимог до компетентностей здобувачів освіти. Учитель початкових класів має володіти широким діапазоном компетентностей, здатністю розвивати критичне мислення в учнів і сприяти їхньому саморозвитку, враховувати інклюзивний підхід та готовність працювати в умовах соціальних і технологічних змін. Визначено, що ключовими компетентностями є не тільки знання предмету та методик навчання, але й особистісні якості, такі як емоційна зрілість, здатність до рефлексії та самоосвіти, а також готовність до неперервного професійного розвитку. Аналіз останніх досліджень і публікацій показує необхідність формування у майбутніх учителів інтегрованого підходу до навчання, розвитку та виховання учнів. Учитель початкових класів має бути активним учасником освітнього процесу, сприяючи гармонійному розвитку учнів, формуючи їхні соціальні, культурні, громадянські та здоров’язбережувальні компетентності. Підсумовано, що основними професійними вимогами у сучасних умовах виокремлено професійні компетентності: навчання здобувачів освіти предметів (інтегрованих курсів); партнерська взаємодія з учасниками освітнього процесу; участь в організації безпечного та здорового освітнього середовища; провадження освітнього процесу; безперервний професійний розвиток. Підкреслюється важливість постійного вдосконалення педагогічної майстерності, що є основою для забезпечення високого рівня професіоналізму та ефективності діяльності вчителя початкових класів в умовах постійних змін в освітній сфері.