BLENDED LEARNING ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ В УКРАЇНСЬКИХ РЕАЛІЯХ ВОЄННОГО ЧАСУ - Дудка, Тетяна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У змісті статті розкрито значущість впливу інструментарію blended learning на підвищення якості сучасної професійної підготовки докторів філософії в умовах вищої школи.Мета статті – здійснити теоретико-методологічний аналіз впливу освітніх технологій blended learning на професійну підготовку докторів філософії в українських реаліях воєнного часу. Зауважено, що педагогічний потенціал blended learning сьогодні сприймається у якості інноваційної платформи для моделювання дидактичного та практичного потенціалу різних освітніх середовищ, з метою виявлення у їх переліку найбільш ефективних для реалізації тих, чи інших навчальних завдань. Виокремлено цілісний квартет взаємопов’язаних вимог щодо імплементації освітніх моделей blended learning в академічні умови вищої школи, зокрема: формування цілісного та єдиного освітнього простору освітньої інституції; професійна та кваліфікаційна готовність викладача до роботи у змішаному форматі навчання; усвідомлення ключової цілі освітніх моделей blended learning усіма учасниками освітнього процесу; наявність необхідного матеріально-технічного забезпечення учасників для реалізації освітніх завдань.Унаочнено вимоги щодо імплементації освітніх моделей blended learning в академічні умови вищої школи. Окреслено перелік критеріїв розробки освітніх моделей blended-learning, зокрема: зорієнтованість на формування hard skills та soft skills; серцевина спрямованість на імплементацію особистісно орієнтованого підходу; гнучкість організації; персоналізація навчального процесу. Акцентовано увагу на тому, що беззаперечною цінністю досліджуваного феномена є поєднання у його сутності якостей традиційного та інноваційного, що сумарним чином націлюється на підвищення якості професійної підготовки та зростання мотивації до навчання у суб’єктів пізнання.Проблематизовано ідейну сутність того, що перелік розроблених та апробованих освітніх моделей blended learning має різний ступінь обмеженості на рівні практичної імплементації, а тому у жодному разі не може використовуватися у повному видовому різноманітті на усіх ступенях професійної підготовки докторів філософії.