САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ: ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ - Гуляєва, Людмила Володимирівна (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2019)
В статі звертається увага на організацію викладачем самостійної роботи студентів під час виконання лабораторних робіт на прикладі «Дослідження коливань фізичного маятника». В процесуальному аспекті наголошується щодо доцільності запровадження в освітній процес одиного із дидактичних методів - методу діалогізації, та дидактичних принципів - принципу варіативності.В змістовному аспекті викладач здійснює логічне структурування фізичних знань щодо фізичного маятника. Перенесення фізичних знань до нової ситуації відбувається завдяки використанню одночасно всіх кодів: слова, малюнка, символа, моделі, досліда. В статі сформульовані варіативні правила шодо визначення напрямку кутового зміщення, моменту сили, кутового прискорення; результати лабораторної роботи щодо визначення прискорення вільного падіння були оброблені варіативними методами - графічним та аналітичним.