РОЗВИТОК ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ В УКРАЇНІ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ XX СТОЛІТТЯ ЯК ПРЕДМЕТ ВИВЧЕННЯ НАУКОВЦІВ - Кошляк, Михайло (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Теорія фізичного виховання в Україні пройшла певний шлях становлення та розвитку. Кожний історичний період мав свої провідні принципи в розвитку системи фізичного виховання, які потребують об’єктивної оцінки та переосмислення. Досвід минулого допомагає осягнути в розвитку ту чи іншу проблему, дає змогу побачити нове, концептуально виокремити певні прогресивні ідеї.У статті здійснено ретроспективний аналіз розвитку фізичного виховання в Україні в другій половині XX століття в рецепції сучасних історико-педагогічних досліджень. Виявлено, що у різновидових публікаціях сучасних учених розкрито проблеми становлення та розвитку фізичного виховання в Україні в другій половині XX століття, формування теоретичних основ фізичної освіти, пошуку концептуальних підходів до формування здорового способу життя, пошук засобів і найбільш ефективних форм реалізації фізичного виховання, що сприяють формуванню гармонійно розвиненої особистості. Як засвідчують наукові розвідки вчених у другій половині ХХ століття спостерігався активний процес відродження, формування та розвитку фізичної культури та спорту, який відображався в кількості побудованих спортивних об’єктів, завойованих медалях на різного рівня змаганнях, нагороджених титулами тощо. В означений період в Україні впроваджувалися нові форми фізичного виховання – створюватися культурно-спортивні комплекси, фізкультурно-оздоровчі групи на принципах самоокупності, дитячо-юнацькі фізкультурно-спортивні клуби за місцем проживання, клуби любителів фізичної культури, школи здоров’я, госпрозрахункові об’єднання з надання платних фізкультурно-оздоровчих послуг населенню «Фізкультура і здоров’я» та ін. У практику виробничих підприємств і державних установ вводилася виробнича гімнастика.Перспективи подальших наукових розвідок вбачаємо у дослідженні теорії і практики фізичного виховання дітей та молоді у вітчизняній педагогічній думці в другій половині ХХ ст. у сучасному науковому дискурсі.