ВИКОРИСТАННЯ НАРОДНИХ ІГОР НА УРОКАХ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ: ЧИННИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Яровий, Вадим (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Одним із напрямків оптимізації становлення національної системи фізичного виховання є врахування особливостей культурно-історичного середовища і традицій українського народу у такій специфічній галузі, якою є фізична культура. Важливим компонентом прояву власних рис кожного народу є (народні ігри). Вони передавалися з покоління в покоління як виховний засіб і засіб передання життєвого досвіду, якостей і рис особистості, а також адаптації до різних умов життєдіяльності людини в сім’ї та в суспільстві. Українські народні рухливі ігри є найважливішим засобом розвитку фізичної активності дітей і підлітків.У статті розглянуто сутнісні та теоретико-методичні аспекти реалізації народних ігор на уроках фізичної культури, а також виявлено чинники, що визначають ефективність реалізації народних рухливих ігор на уроках фізичної культури.Встановлено, що у період навчання в школі діти гостро відчувають потребу в руховій активності. Рухливі ігри – найдоступніший засіб для задоволення цієї потреби школярів. Починаючи з молодших класів, реалізація засобів рухливих ігор стає багатою і різноманітною. Серед них є різні народні ігри. Реалізація народних ігор на уроках фізичної культури має фрагментарний і неперіодичний характер. У статті проведено аналіз науково-методичної літератури, а також анкетне опитування з метою виявлення ставлення фахівців і школярів різних вікових груп до використання народних рухливих ігор на уроках фізичної культури. Проаналізовано результати анкетування вчителів фізичної культури і школярів. Виявлено їхнє ставлення до народних ігор як умови формування фізичної підготовленості. Перелічено чинники, що визначають ефективність реалізації народних рухливих ігор на уроках фізичної культури. Визначено місце народних ігор у стратегії управління процесом фізичної підготовки школярів; виявлено зміст та умови планування та проведення народних ігор; визначено засоби, методи та форми реалізації ігор; розглянуто тактику побудови гри на уроках фізичної культури.