ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ХОРЕОГРАФІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ НА ВІННИЧЧИНІ У 1940-1960-Х РОКАХ - Пахольчак, Євгенія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Розвиток хореографічної підготовки у регіональному контексті є важливим аспектом вивчення національної культурної спадщини.У статті здійснено комплексний аналіз процесу становлення та розвитку хореографічної підготовки на території Вінницької області впродовж 1940–1960-х років. Розкрито історичні передумови виникнення системи хореографічної освіти в регіоні, що формувалися в умовах активного впливу соціокультурних трансформацій та ідеологічного тиску з боку радянської влади. Простежено динаміку трансформації освітньо-культурного простору регіону, зокрема в контексті розвитку художньої самодіяльності та появи професійних танцювальних колективів. Зосереджено увагу на аналізі змісту хореографічної підготовки, репертуарної політики, методичних підходів до навчання майбутніх фахівців. Розглянуто внесок окремих митців, керівників ансамблів, педагогів та діячів культури, які сприяли популяризації українського народного танцю та формуванню основ професійної підготовки хореографів у регіоні. Значне місце у дослідженні займає аналіз впливу державної політики на розвиток хореографічного мистецтва, зокрема на зміст освітніх програм, фінансування та ідеологічний контроль за мистецькою діяльністю. Визначено, що саме у другій половині ХХ століття було закладено важливі засади змістового наповнення хореографічної підготовки, що дозволило в подальшому формувати стабільну систему фахової освіти у сфері хореографії. Дослідження ґрунтується на аналізі архівних документів, спогадів очевидців, історичних джерел, звітної документації та наукової літератури. Зазначені матеріали дозволяють об'єктивно оцінити хореографічне виховання як вагомий елемент культурної політики регіону та важливу складову формування естетичних і національних цінностей молоді.Перспективи подальших розвідок вбачаємо в дослідженні проблеми кадрового забезпечення та впливу політичної ідеології на процес формування та розвитку хореографічної підготовки на Вінниччині.