ФОРМУВАННЯ ВОКАЛЬНО-ВИКОНАВСЬКОЇ МАЙСТЕРНОСТІ МАЙУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА УКРАЇНИ ТА КИТАЮ В КОНТЕКСТІ ІНТЕГРОВАНОГО ПІДХОДУ - Потапчук, Тетяна; Сметана, Оксана; Онищук, Назарій (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті подано, що термін «вокально-сценічна майстерність майбутнього вчителя музики» використовується для визначення ключового аспекту професійної підготовки педагогів-музикантів. Це поняття трактується як результат творчої взаємодії між учасниками освітнього процесу, що зумовлює формування індивідуальних професійно-художніх якостей. Основними критеріями сформованості цієї майстерності виступають розвинений художньо-пізнавальний інтерес, стійкий емоційний фон, активна життєва позиція та прагнення до самореалізації у сфері музичного мистецтва. Вияв вокально-сценічної майстерності майбутнього вчителя музики полягає в його здатності до естетичного осмислення художніх творів, вмінні сценічно перевтілюватися, використовувати виразні засоби комунікації (жести, інтонацію, міміку), а також ухвалювати креативні виконавські рішення.З’ясовано, що китайська система музичної освіти значною мірою зорієнтована на розвиток вокального мистецтва, де основну роль відіграють педагоги з вокалу. Підготовка студентів зосереджується на сприянні розвитку інноваційного мислення, творчої уяви, а також формуванні духовного й естетичного виховання. Зазначено, що у сучасному Китаї заклади вищої освіти мистецького напряму постійно вдосконалюють підготовку майбутніх вокальних виконавців, забезпечуючи якісну освітню базу для створення висококваліфікованих кадрів. Чітко визначений цільовий план навчання вокальної майстерності дозволяє педагогам впорядковувати освітній процес, орієнтуючись на досягнення конкретних результатів. Завдання цього процесу включають дві основні складові: забезпечення ґрунтовної теоретичної підготовки з вокального мистецтва та розвиток професійних вокальних навичок і майстерності студентів. Водночас увага приділяється формуванню музичних знань, естетичного сприйняття, музичного чуття та загальної культурної грамотності у здобувачів освіти. Освітнє середовище сприяє перспективному баченню проблем формування вокальної майстерності та пошуку оптимальних шляхів їх вирішення.