СУЧАСНИЙ СТАН ФОРМУВАННЯ ВОКАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ ЗАКЛАДІВ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ - Бендікова, Світлана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності формування вокальної компетентності в умовах модернізації мистецької освіти. Педагогічне дослідження щодо вивчення сучасного стану сформованості вокальної компетентності учнів підліткового віку в умовах мистецької освіти засвідчило, що структура вокальної компетентності охоплює мотиваційно-цільовий, інформаційно-культурологічний, емоційно-комунікативний та інтерпретаційно-виконавський компоненти. Аналіз рівнів сформованості вокальної компетентності за цими складовими дозволив виявити типові проблеми сучасної мистецької освіти. У статті приділена особлива увага врахуванню вікових, анатомо-фізіологічних та емоційних особливостей підлітків у процесі вокального навчання, зокрема в період мутації голосу. Підкреслюється важливість створення підтримувального освітнього середовища, яке сприяє збереженню природних характеристик голосу, розвитку сценічної виразності та формуванню здатності до емоційно-художнього самовираження. Компетентнісний підхід розглядається як основа розвитку індивідуальності та становлення творчої особистості учня. Результати дослідження засвідчують недостатній рівень сформованості вокальної компетентності, що актуалізує потребу в оновленні організаційно-методичних засад вокального навчання. Визначено напрями удосконалення методики формування вокальної компетентності: стимулювання внутрішньої мотивації, поетапне формування виконавських навичок, розвиток інтерпретаційного мислення, інтеграція культурологічного контексту та активне залучення учнів до творчої діяльності. Дослідження висвітлює системні труднощі в практиці вокального навчання, які потребують наукового переосмислення, перегляду педагогічних стратегій і адаптації навчального процесу до потреб сучасної мистецької школи. Отримані результати можуть слугувати підґрунтям для подальших наукових розвідок у сфері вокальної педагогіки та розробки нових освітніх програм для закладів мистецької освіти.