ЕТИКА СПІЛКУВАННЯ ЯК ІНТЕГРАЛЬНИЙ КОМПОНЕНТ ІНШОМОВНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ У ЗВО - Гуляк, Оксана; Думашівський, Ярослав; Кріба, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Стаття присвячена особливостям мовної комунікації у процесі навчання іноземної мови у ЗВО, зокрема питанням етики спілкування як приязної манери інтеракції на міжособистісному та груповому рівнях. Актуалізується цінність налаштованості на порозуміння та дружелюбність, які виявляють себе у ввічливій мовленнєвій поведінці, особливо делікатності висловлювання думок, що свідчить про повагу до співрозмовника і виробляє потребу творення краси спілкування. Обґрунтовується необхідність розвитку етичної свідомості і самосвідомості молодої людини у процесі освітньо-професійної підготовки у вищій школі, оскільки етичність як якість особистості стає основоположним принципом ефективної професійної діяльності за умов поглибленої диджиталізації та глобалізації, а мистецтво спілкування – інтегральною складовою професійної компетентності та конкурентоздатності сучасного фахівця. У статті проаналізовано психолого-педагогічні умови вдосконалення умінь етичного спілкування студентів, причому в широкому сенсі, як ефективної інтеракції в соціумі, що становить мету даного дослідження, з’ясовуються сутність і чинники становлення моральної особистості, зокрема засобами іншомовної підготовки, яка забезпечує засвоєння культурних надбань і цінностей загальнолюдської культури, долучення до яких уможливлюється, перш за все, завдяки мові, яка невіддільна від мислення, а отже й свідомості людини. Зроблено низку узагальнень щодо контенту навчання іноземної мови, який повинен пропонувати взірці вирішення етичних питань; мотивації моральної діяльності як системи моральних спонук особистості і, водночас, процесу ціннісного вибору найбільш значущих мотивів для прийняття рішень; особистісно орієнтованого підходу до навчання іноземних мов у вищій школі, який забезпечує розвиток навичок інтелектуально-моральної саморегуляції; коректного використання засобів невербального спілкування ‒ мови не лише жестів, але й почуттів, що є невід’ємною складовою мистецтва спілкування.Подальшим дослідженням даної тематики могло б стати визначення психолого-педагогічних умов для розвитку когнітивної культури студентів ЗВО засобами іншомовної підготовки як чинника культури етичної.