РОЛЬ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ МИСТЕЦЬКИХ ЗАКЛАДІВ У РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ПОЛЬЩІ - Колченко, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті досліджено значення спеціалізованих мистецьких закладів у формуванні професійної освіти Польщі, зокрема їхню структурну трансформацію, освітні підходи та взаємозв’язок із ринком праці. Основну увагу приділено аналізу впливу реформ у системі освіти на функціонування мистецьких ліцеїв, музичних шкіл та художніх академій, а також їхній адаптації до сучасних тенденцій розвитку креативних індустрій. У фокусі дослідження – процеси модернізації навчальних програм, орієнтовані на інтеграцію цифрових технологій, міждисциплінарних методів викладання та розвиток підприємницьких компетенцій у студентів.Особливу увагу присвячено проблемі узгодженості рівня підготовки випускників мистецьких закладів із вимогами ринку праці, що набуває зростаючої актуальності в умовах посилення конкуренції та динамічних змін у сфері мистецької освіти. Проаналізовано ключові аспекти професійної орієнтації випускників, їхні можливості працевлаштування в креативних індустріях, дизайні середовища, цифрових медіа та сфері культурного менеджменту. Окремо розглянуто питання фінансування мистецьких закладів, вплив міжнародних грантових програм і партнерських ініціатив на якість освітнього процесу.Метою дослідження є виявлення основних тенденцій розвитку мистецької освіти Польщі, визначення ключових викликів і перспектив, а також можливостей адаптації польського досвіду в контексті модернізації мистецької освіти в Україні.Результати аналізу засвідчують, що система мистецької освіти Польщі зазнала суттєвих трансформацій після падіння Берлінської стіни, що сприяло впровадженню сучасних освітніх технологій, оновленню змісту навчальних програм і розширенню міжнародної співпраці. Наразі польські мистецькі школи поєднують класичні освітні традиції з інноваційними підходами, що забезпечує високий рівень професійної підготовки випускників і підвищує їхню конкурентоспроможність на європейському ринку праці.Перспективи подальших досліджень включають детальний аналіз методологічних підходів до мистецької освіти, оцінку ефективності впровадження цифрових технологій у навчальний процес, а також вивчення міжнародного досвіду функціонування мистецьких закладів. Важливим напрямом досліджень є також розгляд моделей співпраці між мистецькими школами, університетами та роботодавцями з метою розроблення ефективної стратегії професійної підготовки молодих фахівців.