ДІАЛЕКТИЧНА ЄДНІСТЬ ПОЗИТИВНОГО ТА НЕГАТИВНОГО ЗВОРОТНОГО ЗВ’ЯЗКУ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНОЇ СИСТЕМИ - Чубукіна, Ольга; Танько, Євгенія; Вракіна, Вікторія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Надано теоретичне обґрунтування важливості діалектичної єдності позитивного та негативного зворотного зв’язку в поступальному розвитку педагогічної системи. Конкретизовано визначення останньої як цілісності, позначеної закономірним функціональним зв’язком елементів, відкритої, самореферентної, здатної до відповіді на виклики зовнішнього середовища, підвищення рівня організації та змін.Розглянуто дефініції позитивного та негативного зворотного зв’язку, які з позицій системно-синергетичного підходу тотожні інтеграційним і диференційним процесам та у діалектичній єдності забезпечують здатність педагогічної системи до поступального розвитку й позитивних змін. Проаналізовані негативні наслідки домінування в педагогічній системі позитивного чи негативного зворотного зв’язку та окреслено шляхи досягнення їхнього оптимального співвідношення.Вказано на переважну корелятивність позитивного зворотного зв’язку із мотиваційною функцією, а негативного – із виховною і коригувальною.Проаналізовано значення діалектичної єдності позитивного та негативного зворотного зв’язку в досягненні комунікативного балансу та комунікативного консенсусу як передумов ефективного функціонування та розвитку педагогічної системи.Продемонстровано, що на мікрорівні педагогічного процесу необхідність поєднання позитивного та негативного зв’язку в педагогічній системі корелює із взаємодоповнюваністю схвалення та об’єктивного неупередженого контролю як методів ефективної педагогічної взаємодії.Зауважено, що негативний зворотний зв’язок «редукує» девіації в педагогічному процесі, що розбалансовують функціонування педагогічної системи, унормовує діяльність студентів щодо утверджених навчальних еталонів і нормативних вимог, а позитивний слугує налагодженню позитивно забарвленого емоційного контакту між студентами та викладачами й стимулює навчальний процес.Підкреслено, що для досягнення максимальної ефективності зворотного зв’язку в навчальному процесі важливо використовувати стратегії, що поєднують схвалення і критику у збалансованій формі.Аргументовано, що необхідними характеристиками як позитивного, так і негативного зворотного зв’язку є конструктивність, корелятивність педагогічній меті, узгодженість із поточними завданнями та педагогічними ситуаціями, методична обґрунтованість, інструментальна забезпеченість.