ВИКОРИСТАННЯ ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИХ АВТЕНТИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ У НАВЧАННІ ІНОЗЕМНІЙ МОВІ СТУДЕНТІВ ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Головко, Ірина (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Здійснено аналіз доцільності впровадження професійно-орієнтованих автентичних матеріалів у процес навчання іноземної мови студентів технічних спеціальностей з урахуванням міждисциплінарного, змістового та комунікативного чинників. Зазначено ефективність упровадження даних чинників у навчальний процес у напрямку поєднання лінгвістичних і технічних знань, актуалізації реального фахового змісту, практичному використанні мови. Проаналізовано специфіку автентичних текстів як джерела фахово значущої інформації, а також розглянуто шляхи їх адаптації для формування іншомовної комунікативної компетентності у межах CLIL-підходу (Content and Language Integrated Learning), розробленого Д. Койлом, П. Гудом, Д. Маршем тощо.У роботі окреслено основні критерії добору автентичних матеріалів відповідно до професійної спрямованості підготовки здобувачів освіти, рівня мовної компетентності та когнітивного навантаження. Сформовано типологію джерел з урахуванням їх функціонального призначення (інформаційного, інструктивного, аналітичного) та можливостей для інтеграції в навчальний курс. Ураховано особливості застосування підходів task-based learning і problem-based learning у контексті роботи з автентичними матеріалами інженерного спрямування, відповідно до праць Дж. Вілліс, Д. Нунена, А. Гілмора та ін. науковців (сьогочасної доби).Описано потенціал використання таких типів ресурсів, як технічна документація, патентні тексти, специфікації, презентації технологічних рішень, а також відеоматеріали фахової тематики з відкритих освітніх платформ. У процесі дослідження виокремлено методичні умови ефективного застосування автентичних матеріалів: відповідність змісту професійним цілям, можливість поступового ускладнення завдань, спрямованість на розвиток критичного мислення та функціональної грамотності.Сформовано висновки щодо ролі автентичних матеріалів як інструменту підвищення мотивації студентів, забезпечення змістової релевантності навчального контенту та розвитку навичок професійного спілкування іноземною мовою.