ВИКОРИСТАННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРИ У ФОРМУВАННІ ДОСЛІДНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Панченко, Оксана; Соловей, Юлія; Бондар, Вікторія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті здійснено ґрунтовний теоретичний аналіз сучасних наукових підходів до проблеми формування дослідницької компетентності дітей старшого дошкільного віку, що є однією з актуальних тенденцій розвитку сучасної дошкільної освіти. Підкреслено, що формування дослідницької компетентності є важливим чинником у розвитку особистості дитини, оскільки сприяє становленню її пізнавальної активності, допитливості, навичок самостійного здобуття знань, формуванню критичного мислення, вмінню робити обґрунтовані висновки, аналізувати причинно-наслідкові зв’язки. Дослідницька компетентність розглядається як інтегрований результат когнітивного, емоційного та діяльнісного компонентів розвитку, що формується у процесі цілеспрямованої педагогічної взаємодії. Проведено аналіз світових і вітчизняних наукових досліджень, що підтверджують ефективність ІКТ у дошкільній освіті, зокрема у розвитку дослідницьких навичок та екологічної свідомості дітей. Окрему увагу приділено аналізу потенційних можливостей використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі закладів дошкільної освіти. Обґрунтовано, що ІКТ можуть виступати ефективним інструментом стимулювання дослідницької активності дітей, забезпечувати візуалізацію пізнавального змісту, моделювання явищ та процесів, створення умов для інтерактивного навчання. Підкреслено, що цифрові засоби не замінюють традиційні методи, а розширюють можливості педагога у побудові індивідуалізованого та діяльнісно орієнтованого освітнього процесу. Акцентовано увагу на необхідності формування цифрової грамотності педагогів, які мають володіти сучасними інструментами для організації дослідницької діяльності, виступати фасилітаторами дитячого пізнання.Окреслено перспективні напрями подальших наукових пошуків: розробка та апробація навчально-методичного забезпечення з інших тем освітньої лінії «Дитина у природному довкіллі» для дітей старшого дошкільного віку, визначення педагогічних умов застосування ІКТ у формуванні дослідницьких умінь дітей дошкільного віку.