АНАЛІЗ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ, ЯК МУЗИЧНОГО СПІВАВТОРА ТА ЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ - Клюєва, Сніжана (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У роботі розглядається роль штучного інтелекту в зміні підходів до музичного мистецтва. Досліджується використання штучного інтелекту для створення нових музичних творів, що викликає питання щодо унікальності, авторства та етичних аспектів. Встановлено, що алгоритми глибокого навчання та генеративні змагальні мережі можуть автоматизувати процеси композиції, гармонізації та аранжування, але при цьому виникають труднощі щодо визначення авторства та автентичності музичних творів. Проаналізовано етичні проблеми, пов’язані з використаннямштучного інтелекта, зокрема щодо впливу на збереження індивідуального стилю та оригінальності. Виявлено, що штучний інтелект здатен трансформувати художню творчість, дозволяючи митцям зосереджуватися на генерації нових ідей, у той час як рутинні завдання виконуються сучасними технологіями. Також підкреслено, що технології штучного інтелекту можуть розширити межі культурологічних ідей, зміщуючи акцент з людської унікальності на співпрацю з технологіями, що може призвести до розмиття стилів і переосмислення поняття оригінальності. Розкрито нові можливості для музичної творчості та інтерпретації музичних творів. Доведено, що штучний інтелект може сприяти як збереженню культурної спадщини, так і створенню нових інтерпретацій музичних жанрів та форм. Оцінено потенційні загрози, зокрема ризики втрати людської творчості, сомобутності та стандартизації мистецтва. Запропоновано комплексний підхід до аналізу впливу штучного інтелекту на сучасну музичну культуру та трансформацію культурологічних ідей, зокрема в аспекті авторських прав і автентичності творів, створених за допомогою штучного інтелекту. Визначено напрямки для подальших досліджень, які стосуються впливу штучного інтелекта на сучасну музичну культуру, а також розробки нових моделей штучного інтелекта, що забезпечать вищий рівень оригінальності музичних творів і інших мистецьких продуктів. Особливу увагу спрямовано на розробку міжнародних стандартів, які регулюють взаємодію людини та штучного інтелекта при створенні мистецьких продуктів, а також на визначення відповідальності за порушення авторських прав.