ОСОБЛИВОСТІ ФОРТЕПІАННОЇ МУЗИКИ XXI СТОЛІТТЯ - Ма, Сіньюй (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Музика XXI століття є свідченням радикальних змін у розвитку музичного мистецтва. Відмовившись від традиційних норм класичної епохи, композитори нового століття шукають нові шляхи вираження, здійснюючи експерименти з музичною формою, гармонією, ритмікою, тембровими засобами та іншими елементами музичної мови. Сучасна фортепіанна музика відрізняється великою різноманітністю стилів, жанрів і форм, що відображає багатогранність творчих пошуків музикантів у нову епоху. Окрім технічних складнощів, що ставлять високі вимоги до виконавців, вона також відкриває нові можливості для художнього вираження. Аналіз музичних творів XXI століття з точки зору їх образного змісту та стилістичної природи стає важливою складовою музикознавчих досліджень. Сучасні композитори активно використовують новітні технології, а також поєднують класичні та інноваційні методи композиції, що відкриває нові горизонти для музичних інтерпретацій. Водночас фортепіанна музика XXI століття характеризується різноманітністю виконавських підходів, оскільки кожен твір вимагає індивідуального трактування та особливого розуміння композиційних засобів. Завдяки інтеграції нових музичних мов і технологій, а також розвитку композиторських стратегій, що йдуть у розріз із традиціями минулого, сучасні фортепіанні твори набувають особливої складності й універсальності. Важливим аспектом є те, що сьогодні музика більшою мірою виявляється в контексті глобалізації, де взаємодія різних культур і стилів сприяє виникненню нових музичних течій. У цьому контексті, особливо важливими є дослідження стилістичних і жанрових особливостей творів, створених у XXI столітті, що допомагає не тільки зрозуміти зміни в музичному мисленні, але й сформулювати нові підходи до виконавської техніки та педагогічної практики. Творчість композиторів нового століття дає можливість розглядати музику як процес, що постійно еволюціонує, інтегруючи нові технології та інтерпретаційні стратегії. Проте важливим залишається й те, що всі ці новації продовжують служити основою для культурної самобутності та збереження традиційної музичної спадщини.