ІННОВАЦІЙНА МОДЕЛЬ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В ТУРИСТСЬКО-СПОРТИВНИХ ГУРТКАХ: ДОСВІД І ПЕРСПЕКТИВИ - Геревенко, Андрій; Шинкарьова, Олена (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
У статті представлено інноваційну модель організації дистанційного навчання в гуртках туристсько-спортивного профілю, що стала відповіддю на виклики цифрової трансформації освітнього простору та потреби забезпечення безперервності навчання в умовах обмеженого доступу до традиційних форм занять. Здійснено ґрунтовний теоретичний аналіз сучасних підходів до дистанційної освіти у сфері позашкільної та спортивно-туристської підготовки. На основі узагальнення педагогічного досвіду й результатів експериментального впровадження розроблено структурну модель дистанційного навчального процесу. Зазначено ключові принципи реалізації моделі: інтерактивність, особистісна орієнтація, гнучкість, технологічна підтримка та навчання через діяльність. Проаналізовано практичні аспекти впровадження інструментів Google-сервісів, віртуальних мап, онлайн-квестів, мультимедійних кейсів, що сприяють підвищенню мотивації й залученості учнів до навчального процесу. Окреслено переваги моделі, зокрема можливість індивідуалізації освітньої траєкторії, формування туристсько-краєзнавчої та командної компетентності. Водночас, наголошено на викликах, серед яких – потреба у цифровій грамотності педагогів, технічне забезпечення та обмеження щодо фізичної активності. Проведене дослідження підтвердило актуальність і практичну доцільність запровадження інноваційної моделі дистанційного навчання в роботу туристсько-спортивних гуртків. В умовах цифрової трансформації освітнього простору дана модель виступає не лише як ефективна альтернатива традиційним формам навчання у періоди обмеженого очного доступу, але й як перспективний інструмент модернізації змістового наповнення, педагогічних методик і технічних засобів позашкільної освіти. Розроблена модель має комплексний характер і включає чотири взаємопов’язані компоненти: змістовий, організаційно-технологічний, практико-діяльнісний і рефлексивно-контрольний. Її впровадження сприяє ефективному засвоєнню навчального матеріалу, формуванню ключових компетентностей у сфері туризму і спорту, зростанню мотивації до навчання та розвитку цифрової грамотності учасників освітнього процесу. Результати експериментальної перевірки свідчать про функціональну ефективність моделі, її адаптивність і здатність до успішного впровадження в різних освітніх умовах.