РОЛЬ ЦИФРОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК КОМУНІКАТИВНИХ НАВИЧОК У НАВЧАННІ МОРСЬКОЇ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - Тимощук, Юлія (Наукові записки. Серія: Педагогічні науки, 2025)
Цифрові інструменти у викладанні морської англійської мови: Формування комунікативних компетентностей у Херсонській державній морській академії. Ця стаття досліджує практичний досвід інтеграції цифрових інструментів у навчальну програму Морської англійської мови в Херсонській державній морській академії. Нашою головною метою є аналіз того, як ці інструменти сприяють розвитку міцних комунікативних компетентностей у курсантів/студентів. Методологія дослідження поєднує теоретичні підходи, що включають детальний аналіз, синтез та узагальнення, з основними емпіричними методами, такими як безпосереднє спостереження та цільове тестування. У результатах дослідження ми надаємо вичерпний опис різних цифрових інструментів та їхнього практичного застосування, спираючись безпосередньо на приклад викладання Морської англійської мови в Херсонській державній морській академії. З огляду на надзвичайну важливість медійної та інформаційної грамотності в сучасному глобальному ландшафті, що формується глибокою цифровою трансформацією, у статті також визначено критичні завдання, що стоять перед сферою вищої освіти. Розглянуто виклики, з якими стикається Україна у трансформації свого освітнього сектору на єдиний, вільний простір, що активно сприяє розвитку людського інтелекту в умовах триваючої цифровізації. Визначено можливості ключових цифрових платформ та сервісів, зокрема Google Classroom, веб-сервіс Zoom, Moodle, Kahoot!, Miro, LearningApps, а також програми Canva та Google Forms, у сприянні формуванню загальних компетентностей у здобувачів вищої освіти. У статті також розглядаються унікальні особливості методологій гейміфікації в освітньому процесі та обговорюється, як сучасні цифрові інструменти можуть бути ефективно використані для контролю якості освіти, особливо з урахуванням специфічних, уніфікованих методологічних підходів, необхідних для викладання морської англійської мови. У висновках підкреслено значні переваги використання цих цифрових інструментів, переваги, які були чітко визначені та обґрунтовані в процесі їхнього безпосереднього та практичного застосування в освітньому процесі.